foto-profimedia-ilustracijafoto-profimedia-ilustracija

Катарина Вељковић, наставница рачунарства и информатике у Првој крагујевачкој гимназији, једна је од три кандидата из Србије за титулу најбољег наставника света. Признање се додељује једном годишње у Дубаију и сматра се својеврсном Нобеловом наградом за просветне раднике.

Из наше земље ту су и њене колеге Татјана Марковић Топаловић, наставница физике у Средњој школи „Др Андра Јовановић“ у Шапцу и Драган Кувељић, учитељ у Основној школи „М. Стиковић“ у Пријепољу.

Томе је одлучио жири националног такмичења, а Удружење „Живојин Мишић“ прогласило је победнике који ће се борити за титулу најбољег на свету у оквиру пројекта „Натионал Теацхер Призе“, који је део пројекта „Глобал Теацхер Призе“, Варкеy фондације.

Фондација је основана 2010. године, са уверењем да је наставничка професија кључна за глобалну будућност, а Удружење „Живојин Мишић“ је партнер фондације од прошле године. Пројекат „Најбољи едукатори Србије“ постао је тако предквалификационо такмичење за „Натионал Теацхер Призе“.

Критеријуми које су кандидати морали да испуне, а које прописује организатор Теацхер Призе-а за ову годину, били су – употреба ефективних наставних пракси које утичу на квалитет образовања на глобалном нивоу, употреба иновативног наставног програма који је инспирисан методама које решавају нове изазове у будућности, лична постигнућа, утицај на заједницу, развијање ученика као грађанина света, препознавање њиховог рада од стране заједнице.

ТопПрес/ Извор: Танјуг, РТС