foto shuterstockfoto shuterstock

Након ускршњих празника бацамо велику количину љуски од јаја, било да смо их користили за спремање колача, или смо их фарбали за Ускрс. Оно што многи нису знали јесте податак да је управо љуска од јајета њихов најкориснији део!

Љуска од јајета садржи 90% калцијума и због тога је најбољи природни извор тог минерала. Природан су извор минерала па осим калцијума (90%) садрже и гвожђе (Фе), бакар (Цу), манган (Мн), фосфор (П), хром (Цр), молибден (Мо), магнезијум (Мг), природни флуор (Ф) и протеине.
Због тих квалитета љуске од јаја су идеалне за исхрану земљишта – додавањем Ца у тло смањује се његова киселост, а биљке ће тако брже расти и корен ће им се брже развијати. Измрвљене или самлевене љуске од јаја можете прелити и природним јабуковим сирћетом па оставити да одстоје око 3 недеље, да би се постигао бољи ефекат. а можете их користити и одмах тако измрвљене.

1. Измрвљене љуске од јаја можете додати у компост за башту. Оне се брзо разграђују, а пошто су богате калцијумом и минералима, помоћи ће микроорганизмима да компост боље прераде и обогате га калцијумом.
2. Уз помоћ овог трика можете се решити и штеточина попут пужева и гусеница. Потребно је само да измрвљене љуске поспете око биљака у башти. Ако љускама од јаја додате још и пепео, ефекат ће бити бољи.
3. Направите природно ђубриво за ваше собно цвеће у комбинацији са соцом од кафе. Љуске од јаја потопите у воду и оставите преко ноћи. Ујутро тој води додајте соц од кафе у односу 1:4 и тиме залијте биљке.

4. Уситњене љуске од јаја додајте у храну за кокошке. Оне ће их снабдевати калцијумом будући да је он у првом реду неопходан за формирање костију и љуске јајета, али има и друге функције, од којих су најважније: преношење масти преко крвотока у жуманце, згрушавање крви и стезање мишића.
5. Љуске од јаја могу да послуже и као храна за птице, посебно у зимском периоду када им је сужен избор хране. Љуске прво треба стерилисати (испећи у рерни 20 минута на 180 степени), а потом здробити и ставити птицама у кућицу или флашу.

6. Уколико ваш љубимац, нарочито пас, има честе проливе, смрвите љуску од јаја у прах, па је додајте у храну. Можете уситнити и веће количине, држати их у хладњаку и по потреби давати кућним љубимцима.

ТопПрес/ Извор :агроклуб.рс