Не користите антибиотике на своју руку, нису безазлени и смањују имунитет

Не користите антибиотике на своју руку, нису безазлени и смањују имунитет

Национални коресподент при СЗО професорка Милица Бајчетић рекла је да су резултати истраживања Светске здравствене организације показали да је пандемија коронавируса угрозила рационалну употребу антибиотика. Наглашава да прекомерном употребом антибиотика они неће деловати када су најпотребнији и да смањују имунитет.

Клинички фармаколог Милица Бајчетић је рекла гостујући у Дневнику РТС-а да ситуација што се тиче нерационалне потрошње антибиотика није сјајна ни у Србији.

Према њеним речима, у периоду од пет година до 2019. године је био направљен неки ред који је сада угрожен током пандемије због попуштања мера издавања антибиотика без рецепата.

„Забрињава чињеница да су од укупног броја издатих антибиотика 52 одсто антиобиотици под надзором“, рекла је Бајчетићева.

На питање где се највише поштују правила о употреби антибиотика, Бајчетићева је рекла да се ситуација није изменила када су скандинавске земље у питању и централноевропске попут Немачке где има контролисану употребу тих лекова, али у Шпанији, Италији и Грчкој, као и у балканским земљама имамо значајно повећање употребе антибиотика.

„Резултати истраживања СЗО су помогли да означимо проблеме и кренули смо да спроводимо едукације са лекарима“, истакла је Бајчетићева и апеловала на грађане да се антибиотици никако не узимају на своју руку.

Наводи као забрињавајући пример да је Азитромицин избио на прво места коришћених антибиотика, а да су до пандемије то традиционално били лекови на бази Пеницилина.

Када је реч претераној употреби антибиотика под надзором, професорка је објаснила да је ЗСО направили класификацију лекова, који се деле на лекове првог избора и лекове под надзором, који се користе само у случају када прва група лекова нема ефекта.

„Из ове пандемије ако смо нешто научили је како је имати болест, а немати лек за ту болест“, каже Бајчетићева и додаје да оно што смо успели да смањимо употребу антибиотика последњих година сада може да нас врати на старо.

Највећа опасност је, како је истакла стварање резистенције на те лекове, односно антибиотици неће деловати када су потребни. „Без антибиотика биће отежани порођаји, трансплатације, такође неће бити могуће“, навела је професорка.

„Сваки студент фармације и медицине зна да антибиотици утичу на структуре ћелија и делују на бактеријске инфекције, али не делују на вирусе иалергије“, рекла је Бајчетићева.

Према њеним речима, веома је важно да сачувамо антибиотике, и да тиме купујемо време да превазиђемо резистенцију.

ТопПрес/ Извор: РТС

KOMENTARI