РФЗО: Антибиотских сирупа има, за синацилин адекватна замена

РФЗО: Антибиотских сирупа има, за синацилин адекватна замена

Несташице антибиотских сирупа у Србији нема, а када је у питању синацилин постоји проблем годину дана уназад у производњи, али за њега постоје адекватне замене, рекла је данас директорка Републичког фонда за здравствено осигурање Сања Радојевић Шкодрић.

Она је за Танјуг истакла да је у децембру због пораста броја инфекција дошло и до пораста потрошње свих антибиотских сирупа.

„Проблем са синацилином је у производњи у Галеници и нико се није жалио, јер постоје замене. Међутим како је повећан број респираторних инфекција у децембру је кренула прича око синацилина, ми смо увезли додатне количине и имамо 150 хиљада паковања свих антибиотских сирупа. Месечна потрошња је око 40 – 50 хиљада и јасно је да имамо довољно залиха за три месеца“, рекла је Шкодрић.

Директорка РФЗО подсећа да постоје адекватне замене, те да се нико није жалио на несташицу.

„Хемофарм је повећао производњу панклава, а Галеника најавила решавање проблема, односно, он је решен након годину дана и наставиће се од средине фебруара производња“, казала је она.

Додаје да ће уколико буде било проблема, то на време рећи те да нема потребе да се купују веће количине и стварају вештачке несташице.

„Имамо и проблем што из других земаља долазе да купују код нас бруфен, парацетамол… и то је проблем који покушавамо да исконтролишемо“, навела је Шкодрић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0