Републички фонд за здравствено осигурање саопштио је данас да је последњих неколико година значајно унапредио доступност иновативних лекова вишеструким повећањем буџета за ову врсту терапија и стављањем нових иновативних лекова на листу, чиме је великом броју пацијената омогућено квалитетније лечење.

У саопштењу се наводи да је, за последњих шест година, од 2017. до данас, на листу лекова стављено 80 иновативних лекова за различита обољења (онколошка и хематолошка обољења, мултиплу склерозу, псоријазу, хепатитис C, срчану инсуфицијенцију, дијабетес), од чега само прошле године њих 26.

Поређења ради, за осам година у периоду од 2007. до 2015. године, на листу лекова стављен је свега 21 иновативни лек. До 2007. године нема транспарентних података, јер је прва листа донета августа 2004. године. За стављање нових иновативних лекова на листу лекова од 2017. до 2019. године обезбеђено је, како је наведено, око 1,4 милијарде динара, док је за стављање нових иновативних лекова у 2020. години опредељено око 2,8 милијарди динара, а за 26 нових иновативних лекова у 2022. години опредељено је рекордних око 5,8 милијарди динара.

У саопштењу се наводи да стављање иновативних лекова на листу лекова није једнократно улагање, већ се средства за терапије обезбеђују сваке године. Само у 2022. години за иновативне лекове за пацијенте који већ примају иновативну терапију, издвојене су око 23 милијарде динара, а до 2017. године у просеку се издвајало око 6 милијарди динара годишње. У 2023. години вредност иновативних лекова износиће око 30 милијарди динара, што је за 7 милијарди више него прошле године, а чак пет пута више него што се издвајало пре 6-7 година, наводи РФЗО.

Листа иновативних лекова проширивана је континуирано од 2018. године, чак и за време пандемије ковида, а до краја 2023. године ће бити и нова листа лекова која је тренутно у припреми. Осим тога, наводи се, ове године омогућена је of lejbl примена лекова чиме је дозвољено да се о трошку РФЗО једним леком лече и болести за које он није регистрован, а у пракси се показао као ефикасан и безбедан за индикације за које није регистрован, што је повећало број терапијских опција за различите болести и за шта је утрошено додатних пет милијарди динара.

РФЗО, наводи се, континуирано улаже сва додатна средства у иновативне лекове и методе.

ТопПрес/  Извор: Танјуг