Танјуг

Потписивање споразума са Индијом и Египтом омогућиће извоз воћа, поврћа и житарица у ове земље али и отворити једна од највећих светских тржишта за наше произвођаче, рекао је за РТС министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић.

Један од споразума који ће данас бити потписан са Индијом је из области пољопривреде и предуслов је за бољу трговинску размену с Индијом.

„Индија је земља са 1,2 милијарде људи што довољно говори о томе колико је то тржиште. Овај споразум омогућава лакши извоз воћа и поврћа у Индију. Трeнутно извозимо јагодичасто воће, највише малине а већ имамо купце за јабуке“, рекао је Бранислав Недимовић гостујући у Дневнику РТС-а.

Министар пољопривреде боравио је у Индији у новембру прошле године када је разговарао са једном од највећих компанија у тојој земљи „Хиндом“.

„То је огромно тржиште за које се сви боре. Битно је да то тржиште отворимо за Србију, где се плаћа добра цена“, каже министар.

Ускоро би, после дуге паузе, српски производи могли да се нађу и на египатском тржишту и то пре свега пшеница.

„Ми пшеницу у Египат нисмо извозили од 1992. године и распада Југославије. Очекујем да извоз крене већ у октобру, чим се њихови стручњаци увере у квалитет складиштења. Пољопривреда зависи од тржишта, ако га немате и добру цену за ваш производ онда вам ништа не вреди“, рекао је Недимовић.

Овогодишњи род пшенице је добар, складиштено је више него лане и двоструко више од домаћих потреба. Међутим, поједина удружења траже да се одобри увоз због, како кажу, лошијег квалитета.

„Имали смо добар род и највећу површину засејану до сада. Због обимних киша у јулу имали смо слабији квалитет зрна у 25 до 30 процената. Међутим, остало је доброг квалитета“, наглашава Недимовић.

„‘Ел Дахра’ озбиљан инвеститор“ 

Када је реч о понуди компаније „Eл Дахрa“ за куповину ПКБ-а, министар сматра да је то добра понуда поуздане компаније.

„Раније нико није био заинтересован за куповину ПКБ-а. Тржиште је то које одређује ко ће се пријавити. Купац је у обавези да задржи 1.000 од 1.700 запослених, исплати отпремнину у висини од 16 милиона евра и у наредне три године инвестира још 30 милиона евра“, наводи министар.

Иако исправност одлуке о продаји ПКБ-а економисти и агроeкономисти различито оцењују, посебно када је реч о могућој пренамени земљишта, министар пољопривреде сматра да не постоје разлози за бригу.

„Претварање пољопривредног у грађевинско земљиште није једноставан процес а овде се продаје само пољопривредно земљиште. Ми смо због тога управо и тражили компанију која се бави том делатношћу. Ми, Срби, волимо теорије завере али овде је реч о једној доброј компанији која већ послује и има земљиште у Америци, Аустралији и другим земљама. Реч је о озбиљном инвеститору када је реч о пољопривреди и производњи хране“, закључио је Недимовић.

ТопПрес/ Извор: РТС