Потребе српских привредника за страним радницима су велике и убудуће ће расти, посебно на грађевинским радовима, истакла је данас руководилац Центра за едукацију, дуално образовање и образовну политику ПКС-а Мирјана Ковачевић.

Она је навела да највише радника у Србију долази из Русије, Кине, Турске и земаља у окружењу и нагласила да Србији недостају кадрови и са средњом, и са високом стручном спремом, те да је једно од решења промовисање дуалног образовања, како би што више младих људи остало у земљи.

Према њеним речима, прецизне податке о броју страних радника у Србији има Национална служба за запошљавање која је и задужена за издавање радних дозвола и води евиденцију.

„Подаци на које се наилази у медијима кажу да је 2020. године издато око 13.000 радних дозвола, 2021. скоро дупло више, а за прву половину ове године више него за исти период претходне“, рекла је она за РТС.

Ипак, напоменула је да су бројке у медијима „мало претеране“, да се ради о великом броју радника, али не оном који медији наводе.

Ковачевићева је навела да у Србију највише долазе радници из Русије, Кине, Турске из земаља у окружењу, а да је главни разлог пре свега што нашој земљи недостају кадрови.

Објаснила је да су за то разлози различити, пре свега демографска кретања, одлазак наших грађана у иностранство, али и незаинтересованост становништва за обављање одређених послова.

Истакла је да послодавци своје потребе за иностраним радницима пријављују Националној служби за запошљавање.

„Ако на евиденцији нема радника с нашим држављанством или странаца са сталним боравком онда послодавцима треба изаћи у сусрет и омогућити им да ангажују стране држављане“, рекла је Ковачевићева.

Она је казала да је у фокусу рада националне службе да допринесе да млади људи остану у земљи и то чини промовисањем дуалног образовања.

Како је навела деведесетих година је више од милион људи радило у сектору индустрије, а данас око 493.000.

Додала је да је препозната потреба да се организује 12 регионалних тренинг центара који ће омогућити преквалификацију и доквалификацију домаћег становништва.

„Немамо кадрова ни са средњом стручном спремом, у области грађевинарства, машинске, металске индустрије, недостају нам возачи, кувари и конобари у угоститељству, у пољопривреди у прехрамбеној индустрији“, указала је Ковачевићева.

Међутим, додала је да нам недостају и кадрови с високим образовањем, инжењери, машински, електро, грађевински, технолози, биолози, микробиолози.

Сматра да ће и даље бити потребе за страним радницима посебно на извођењу грађевинских радова и то зато што међу нашим становништвом нема интересовања за тим пословима.

Посебно је истакла да иницијатива „Отворени Балкан“ има за циљ да још више релаксира постојеће регулативе у циљу ангажовања запошљавања радника из иностранства.

ТопПрес/ Извор: Танјуг, РТС