profimedia-ilustracijaprofimedia-ilustracija

Да без лиценце и склопљеног Уговора са газдом, музичари не могу да наступају у угоститељским објектима, „зацементирано“ је и одлуком Владе Србије. Како је у четвртак саопштено после седнице, посебан колективни уговор за ангажовање естрадно-музичких уметника и извођача у кафићима, кафанама и ресторанима, обавезан је и за угоститеље који нису чланови Уније послодаваца Србије и који нису учествовали у његовом закључивању.

Доношењем ове мере равноправни су услови за све послодавце у Србији, чиме се спречава сива економија у овој области, а из Владе додају да ће Одлука значајно допринети заштити права извођача, као и послова стручњака и сарадника у естрадно-музичкој области.

Из Удружења естрадних уметника и извођача Србије, међутим, кажу, да се ово правило већ увелико примењује. Већ годину дана нема свирке без склопљеног уговора угоститеља и музичара, а уговора нема са музичарима без лиценце. Додају, ипак, да је од почетка примене Одлуке, регистровано много малверзација и злоупотреба око лиценцирања, да је Одлука највише погодила угоститеље који раде за најмање новца.

– Нова Одлука, само је потврда старе предвиђене Законом о раду 2015. године, која се од лане и примењује – каже Андрија Бајић, председник Удружења естрадних уметника и извођача Србије. – Уговор о извођачком раду, делу, за етрадно музички програм у угоститељству, били су у обавези да потписују само угоститељи који су чланови Уније послодаваца. Од лане је проширено дејство тог колективног уговора на све који ангажују естрадне уметнике за било коју врсту програма.

Како наш саговорник каже, Закон није толико битан за уметнике, извођаче, колико за послодавце јер они плаћају доприносе, а не уметници. Ако нема уговора, угоститељи морају да плате казну. За уметника је битно само да има уверење – лиценцу, које издају само два репрезентативна удружења – Савез естрадно-музичких уметника СЕМУС и Удружење џез, рок и забавне музике.

– Постоји више од 30 удружења, а једино ова два могу да дају потврде – каже Бајић.

– Наше, Удружење естрадних уметника, са око 3.500 чланова, највеће је у Србији. Својим члановима, међу којима су готово сва позната имена естраде, лиценце обебзеђујемо преко Удружења џеза. Остала велика нерепрезентативна удружења су крагујевачки „Концерт“ и „Мелос“ из Чачка.

Од када се ова Одлука примењује, сваки члан музичког састава мора да буде плаћен макар минималном ценом од 1.200 динара по радном дану, а не да ради само за бакшиш. Може да буде ангажован и на дан и на годину. Послодавац у управи прихода своје општине мора да плати порез и допринос за музичара. Ако нека од ових карика уговора и лиценцирања није испоштована, пенале ће писати тржишни, финансијски и инспектори управе прихода.

Организатор весеља, на пример младожења који је ангажовао музику за свадбу, може да буде кажњен новчано уколико ангажује оркестар без лиценце, док газди локала прети затварање објеката.

ЛАЖНИ ИНСПЕКТОРИ ВАРАЈУ УГОСТИТЕЉЕ

Последњих  месеци често су дешавају обмане угоститеља, јер се користи њихова недовољна обавештеност и незнање – каже Андрија Бајић (на слици).

– Иако је по Закону годишња обавеза музичара укупно 5.000 динара – 3.000 за чланарину у удружењу и 2.000 за надокнаду за лиценцу, на терену се догађа да музичари плаћају много веће суме. Појављују се лажни инспектори, заплашују угоститеље претећи им казнама од 400.000 до два милиона динара, јер су наводно у погрешним институцијама и немају исправну лиценцу. Наплаћују им веће суме, па и више пута.

ТопПрес/ Извор: Вечерње новости, Б.Царановић