Tanjug/R. Prelić, ilustracijaTanjug/R. Prelić, ilustracija

Туристичке агенције у Србији, од почетка године па до краја априла, биле су под лупом туристичких инспектора. Од урађене 294 контроле – 73 су биле по пријави незадовољних путника. Тако, од почетка године, поднето је и шест предлога за одузимање лиценце, јер су агенције престале да испуњавају услове, од чега су две лиценце већ одузете, а остали поступци су у току. Надлежни нису јуче желели да нам кажу имена ових агенција, јер чекају окончање поступка.

Како кажу у ресорном министарству туризма, лиценце се одузимају јер агенције нису обезбедиле прописану гаранцију путовања.

,,Од 73 жалбе путника, 50 је било основано, а у 13 случајева је постигнут договор између туристичке агенције и путника, па је туристима враћем износ од 220.770 динара“, истичу у Туристичкој инспекцији Министарства туризма.

,,Донели смо и 15 решења о привременој забрани обављања делатности. И то у случајевима када су туристичке агенције организовале путовања без лиценце, као и онда када су престале да испуњавају услове за рад, јер нису имале прописане гаранције путовања. Ту је и 16 решења да се уклоне неправилности, јер потврда о путовању или програм путовања није садржао прописане елементе. Решења су издата и због неуредног вођења евиденција продатих туристичких путовања и евиденције уговора.“

Туристичка инспекција, иначе, сваке године, пред почетак летње сезоне детаљно контролише туристичке агенције, како би спречили евентуалне преваре и малверзације са аранжманима. Дешавало се да се агенција затвори у јеку сезоне и да путници буду остављени и без пара и без путовања. Због тога је, истичу туристички радници, битно да су агенције чланице Националне асоцијације туристичких агенција – ЈУТА, јер је то једна од гаранција да ће путовање бити и реализовано.

,,Инспектори су због утврђених прекршаја поднели и 36 захтева за покретање прекршајног поступка и издали 14 прекршајних налога, са укупним износом казни од 408.000 динара“, говоре у Туристичкој инспекцији.

ТопПрес/ Извор:  Новости