Министарство здравља расписало је тендер за проширивање функционалности модула за прописивање лекова.

То практично значи да ће електронске рецепте за лекове на листама А, А1, Д, као и за МТП помагала, моћи да пишу и лекари специјалисти, а потом ће их, такође електронски, одобравати лекари опште праксе. У преводу, једна шетња мање за пацијенте.

Ова новина, како се наводи, довешће до смањења броја посета изабраним лекарима од стране осигураника, скраћења времена од прописивања до одобрења рецепта и бржег приступа лековима прописаних од стране лекара специјалисте, уштеда у папиру и смањења могућности грешака и злоупотреба.

Убудуће, лекар специјалиста ће, користећи апликацију, прописивати електронски рецепт пацијенту, који ће се затим појавити на платформи за реализацију рецепата у апотекама. Изабрани лекар, односно лекар опште праке, биће у обавези да у року од 24 часа одобри рецепт или да захтева додатно објашњење од стране лекара специјалисте.

Како би дошао до информације о статусу одобрења рецепта, пацијент ће имати могућност да назове лекара како би сазнао да ли је и шта одобрено, или да то провери путем приступа свом електронском здравственом карту преко Портала пацијента – еЗдравље.

И лекар специјалиста такође ће добити повратну информацију о статусу одобрења и реализацији електронског рецепта у апотеци.

Додатна занимљивост је и да ће приликом рада са пацијентом или приликом отварања захтева за одобрење, изабрани лекар имати могућност да успостави канал комуникације са лекаром специјалисте, путем текстуалне поруке или видео гласовног позива.

Иста таква комуникација биће омогућена и између пацијента и фармацеута.

Још једна од новина биће могућност избора апотека од стране пацијента, за подизање лекова код осетљивих дијагноза. Конкретно, изабрани лекар предочиће пацијенту у случају специфичних лекова, попут наркотика, опцију избора апотека у којима може да их подигне.

У случају да осигураник неће да користи ову могућност, лекове може да подигне у било којој апотеци у систему еРецепт.

Нови модул имаће и контролне механизме за спречавање злоупотреба, па ће тако бити дефинисано минимално време које је неопходно за подизање рецепта, односно да пацијент дође до прве најближе апотеке након прописивања рецепта, а биће дефинисана и максимална дозвољена растојања када је реч о подизању лекова у апотекама ван округа филијале РФЗО где је рецепт прописан.

Такође, ради спречавања злоупотреба уводи се и могућност персоналне електронске аутентикације осигураника приликом подизања лекова у апотеци – после покретање реализације рецепта, у случају да пацијент има активирану ову функцију, систем треба да пошаље електронски захтев за ауторизацију преко мобилне апликације, и не може да покрене издавање лека док га пацијент не одобри.

ТопПрес/ Извор: еКапија