Топола – На данашњој седници Општинског већа разматрано је писмо компаније „Groschoop AG“ из  Фирзена – Немачка, у  коме је већницима образложена намена и процедура око потенцијалног отварања фирме у селу Жабаре код Тополе. О доласку овог инвеститора у Тополу раније је на свом фејсбук профилу писао и члан општинског већа Драган Јовановић који је најавио велику инвестицију за ову годину у варошици подно Опленца.

„Фабрика ће бити смештена у Жабару, најпре ће Немачки партнер у закуп узети постојећи простор у овом селу који је сада руиниран и не користи се. Општина ће се обавезати да ће током 2022. године продати целокупни објекат по тржишној цени Немачком партнеру. Како се у делу тог јединственог објекта сада налази школа и одељење предшколске установе, Немачки партнер се обавезује да у року од годину дана сагради нову школу на земљишту које ће му општина доделити у договору са месном заједницом. Тек тада ће се постојеће истурено одељење школе Карађорђе у Жабару преселити у нов простор и нови власници ће ући у тај део објекта. Школа ће бити модерна прва таквог Немачког типа у Србији, ширег капацитета јер ће у перспективи у њу ићи и деца радника који буду сутра радили у тој фабрици, а који ће се доселити у Тополу јер реално Топола нема у овом тренутку довољно квалификоване радне снаге која може задовољити такву фабрику која ће се бавити производњом електро мотора и оно што ће је чинити посебном је производња робота за индустрију“, написао је на свом фејсбук профилу Драган Јовановић, већник за инфраструктуру у општини Топола.

Како је најављено Немачка компанија би у Жабарима требало да отвори ћерку фирму која ће бити  носилац посла. Сама инвестиција је  вредности више милиона евра а у погонима ће посао наћи већи број радника, средњег и високог образовања.  Долазак инвеститора и потписивање уговора планирано је за крај овог месеца.

Драган Јовановић на видео конференцији са Немачким партнерима, фото: фејсбук

„Долазак власника фабрике господина Пфлуга у Тополу када ће бити и потписан уговор предвиђен је за 31. јануар. Најпре ће се ићи са закупом постојећег објекта на 30 година, а паралелно ће се радити на припреми документације да се у току 2022. године целокупни објекат по тржишној цени прода Немачком партнеру и да општина припреми земљиште за изградњу нове школе у Жабару како би се цео овај простор претворио у радну зону која ће запошљавати значајан број мештана. Први запослени након обуке ће ући у фабрику према плану 1. октобра ове године. План је да у наредне две године како се инвестиција буде развијала посао добије велики број мештана као и  инжењерски део који ће доћи већином са стране“, навео је на фејсбуку Драган Јовановић.

Он се осврнуо на претходне веће инвестиције које су реализоване у Тополи, као што је долазак Руског инвеститора који је купио ПИК „Опленац“, потом  две Француске компаније које су купиле некадашњи карбон и конфекцију Рудник. На уласку у Тополу послују и мање Италијанске и Словеначке компаније  као и фабрика за прераду воћа у Јарменовцима која је у власништву америчког држављанина.

ТопПрес

One thought on “Немачки инвеститор стиже у Тополу: Отвара се фабрика за производњу електро мотора у Жабарима”

Comments are closed.