Топола – Јагода полако завршава своју вегетациону сезону, берба је на већини плантажа завршена а воћари задовољно трљају руке, јер је цена била солидна и бројни узгајивачи ове воћне врсте остварили су берићет. Како су ипак остале незнатне количине ситнијих плодова који не задовољавају критеријуме купаца, вредни домаћини се сналазе и проналазе начине да и те плодове на неки начин прераде и својим купцима понуде укус јагоде на другачији начин.
„Јагоду сам почео да гајим од скоро, имамо око 1000 живића, сорту Клери. Ове године је родила баш добро, никада се више нисмо најели јагода него ове године. Извесне количине смо и продали, а богами било је и поклањања, свако ко је желео могао је да дође, убере за своју децу или за колаче килограм, два и да ништа не плати. Са бербом је већ готово, а оне последње плодове решио сам да спакујем у тегле и да направим ликер“, каже за ТопПрес Драган Јовановић из Загорице.
Овај вредни домаћин, истиче да се ликер припрема на уобичајен начин и да се може правити од било ког воћа.
„У стаклену посуду ставим 500 грама меда или шећера и један килограм добро зрелих јагода. Тако припремљена тегла изложи се сунцу пар дана а потом додам још и 1,5 литар ракије лозоваче.
Пар дана после тога стави се и две кесице ванилиног шећера и један лимун изрезан на кругове. Све то остане изложено сунцу још пар дана док јагоде тотално не побеле, односно док цела смеса не постане обојена као јагода. Следећи корак је пребацивање на полицу у затамљену просторију где одлежава шест недеља. Цела количина мора се лагано промешати сваког другог дана. Касније се процеди кроз двоструку газу и по потреби разблажи са одређеном количином дестиловане воде“, објашњава наш саговорник.
Јовановић додаје да је ликер од јагоде изузетно пријатног укуса па га препоручује за опуштање и уживање, нарочито у летњим месецима.
ТопПрес