tanjug video ilustracijatanjug video ilustracija

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде и НАЛЕД представили Водич за употребу Правилника о декларисању, означавању и рекламирању хране који почиње да се примењује од 15. јуна

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде и НАЛЕД-ов Савез за храну и пољопривреду представили су данас, у Палати Србија, Водич за декларисање хране, као подршку привреди у примени Правилника који ће за потрошаче од средине овог месеца значити већу сигурност јер обезбеђује прецизније означавање састава и квалитета хране коју купују у продавницама.

„Прихватили смо иницијативу НАЛЕД-а и учествовали у изради овог Водича чији је крајњи циљ да потрошач добије исправне и јасне податке, као и да информације не обмањују потрошаче, посебно у погледу састава, количине, трајности, порекла, карактеристика хране, идентитета и својстава хране “ изјавио је помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Ненад Вујовић, отварајући стручни скуп.

Водич је креиран у форми питања и одговора, а највећи део посвећен је нутритивној декларацији – енергетској вредности и количини масти, угљених хидрата, шећера, протеина и соли.

Количину ових састојака произвођачи ће морати да дају на 100г или 100 мл производа. Све ове информације морају бити на истој страни амбалаже, односно у једном видном пољу потрошача.

“ Савез за храну и пољопривреду препознао је потребу за постојањем документа који би на једноставан и свима прихватљив начин представио правила за означавање хране која прописује Правилник о декларисању који ступа на снагу 15. јуна. Сигурни смо да ће Водич помоћи свима – нама који имамо одговорност да на прави начин означимо храну и пиће које производимо, надлежним службама које имају задатак да контролишу примену прописа, али и потрошачима који имају право на тачне информације о храни и пићу које конзумирају“– рекао је председавајући Савеза за храну и пољопривреду Владимир Чупић.

Састојци хране морају бити наведени на амбалажи, а ако се догоди да су део намирнице и сложени састојци (нпр. мајонез, хлеб или бисквит), тада и њихови делови морају бити посебно означени тако да ће се подаци о мастима, шећеру или соли више пута понављати у зависности где су све присутни.

Количина састојака такође ће бити обавезан елемент тако да ће потрошачи знати колико тачно јагоде има у јогурту са јагодом, рибе у рибљим штапићима, али и колико има купине у соку који на амбалажи има слику тог воћа.

Водич је посвећен и означавању алергена у храни, имајући у виду да је декларисање њиховог присуства у храни обавезно.

Остављена је слобода на који начин ће се нагласити да ли производ садржи житарице, млеко, језграсто воће, јаја или друге алергене са дефинисане листе, али то морају да ураде (бојом, стилом, врстом слова).

Прописана количина глутена испод које производ може да носи навод „без глутена“ је 20 мг/кг.

ТопПрес/ Извор: Танјуг