Нова услуга еУправе – електронски потпис на даљину

Нова услуга еУправе – електронски потпис на даљину

У Канцеларији за информационе технологије и еУправу данас је представљена нова услуга која омогућава креирање електронског потписа на даљину тј. у клауду.

Захваљујући овој техничкој могућности комуникација грађана са јавном управом ће моћи да се одвија путем мобилног телефона и за то више неће бити неопходно коришћење рачунара, објашњено је на презентацији.

Министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, која је присуствовала презентацији изјавила је да нови потпис доноси олакшице како административном систему тако и грађанима.

„Ово је наставак изузетно значајне технолошке еволуције на нашем путу дигитализације којим идемо брзо и сигурно и он грађанима који користе квалификоване електронске сертификате омогућава да бесплатно употребљавају електронски потпис“, рекла је она.

Нагласила је да смо се у времену пандемије уверили у предности дигитализације и електронског пословања и да ће Србија наставити са модернизацијом у овој области.

Директор Канцеларије за ИТ и еУправу Михаило Јовановић је појаснио да електронски потпис на даљину, тј. у клауду представља електронски сертификат за квалификовано електронско пословање на даљину који се чува у државном дата центру.

„Сваки грађанин који има мобилну апликацију ConsentIT или квалификовани електронски сертификат на смарт картици или УСБ токену може сам себи да бесплатно генерише електронски потпис у клауду потпуно бесплатно“, навео је он.

Додао је да се параметри за активацију ConsentID мобилне апликације издају бесплатно на 1069 шалтера пошта, јединица локалних самоуправа и локалних пореских администрација, као и две комерцијалне банке.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI