Обрадовић: еУправа биће темељ победе над короном

Обрадовић: еУправа биће темељ победе над короном

Србија је на кризу изазвану пандемијом одговорила успешно, плаћена је висока цена у људским животима, али захваљујући дисциплини грађана, херојству медицинских радника и правовременим потезима државе, налазимо се на прагу победе на короном, изјавила је данас министарка државне управе и локалне самоуправе Марија Обрадовић.

Говорећи на последњем дану Копаоник бизнис форума, Обрадовић је навела да је за успешну борбу против пандемије задужена и дигитализација државне управе, која је омогућила један од најбољих система за процес вакцинације у Европи.

Каже да је Србија поносна што је глобални предводник у вакцинацији становништва и наглашава да битка против короне још није потпуно добијена, али да ће држава учинити све да еУправа буде темељ и ослонац те коначне победе.

„Данас не говорим у своје име, већ у име хиљаде вредних људи из државне управе и локалне самоуправе, који су, искрено, поднели главни терет ове кризе, јер су успешно подржали и организовали најуспешнији европски процес вакцинације и омогућили да Србија настави свој економски успон“, рекла је Обрадовић.

Истиче да је Влада Србије своје кораке потезала одговорно и правовремено, додајући да су набавка вакцина и процес вакцинације изведени на начин на какав ни најснажније државе нису успеле.

„У санирању последица економске кризе изазване пандемијом одлучујуће су биле масовне инвестиције у изградњу инфраструктуре, као и значајни пакети финансијске помоћи за привреду и грађане“, указује Обрадовић.

Каже да је поносна и на начин на који је државна управа и локална самоуправе одговорила на те ванредне околности.

Додаје да цео свет, Европа, па и Србија нису били припремљени за оно што се догодило, као и да је наш систем био пред пуцањем, али да се за разлику од појединих у свету није урушио, већ издржао.

„Основне функције локалних самоуправа су извршаване, мере државе су доследно примењиване и добра ствар из ове ситуације је што су у потпуности испливали недостаци постојећих расположивих ресурса, те је ово једна прилика за Србију и Министарство да приступи системски решавању проблема“, навела је Обрадовић.

Понавља да је управо и масовна имунизација показала да дигитализација јавног сектора служи на услузи и добробити грађана.

Обрадовић истиче да су грађани сада и сами препознали значај дигиталне трансформације и да више нису потребне кампање државе о њеном значају.

„Можемо да се сагласимо са осталим учесницима Копаоник бизнис форума да је кључ опоравка у јачању продуктивности и у дигитализацији“, рекла је Обрадовић.

Подсећа и да зелена агенда неће бити могућа без дигитализације.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI