foto-profimediafoto-profimedia

У Србији је постигнута досад најнижа стопа незапослености, а за годину дана отворено је 47.000 нових радних места, каже директор Националне службе за запошљавање (НСЗ) Зоран Мартиновић.

Према статистици, стопа незапослености у Србији наставила је пад и са 14,8 одсто на почетку године пала је на 11,3 одсто на крају трећег тромесечја. Мартиновић је за РТС истакао да је циљ једноцифрени број.

Како је навео, на раст запослености утицало је повећање привредних активности, број страних инвеститора који долазе у Србију, као и бољи услови за пословање и за домаће и за стране инвеститоре.

Ми очекујемо да се приближимо европском просеку када је у питању стопа незапослености и да будемо на једноцифреном броју. Битно је да се не враћамо у прошлост када је стопа незапослености била већа од 20 одсто и заиста се приближавамо циљу, а то је једноцифрен број – рекао је Мартиновић.

Статистике показују да се у овој години највише запошљавало у прерађивачкој индустрији сектор услуга, трговине, угоститељства и туризма.

Када се говори о траженим занимањима на тржишту рада, највише доминира инжењерство у областима информационо-комуникационих технологија, грађевине и машинства.

Тражени занати на тржишту рада су заваривачи, бравари, кувари, пекари, а у последње време се све више траже и возачи – рекао је директор НСЗ.

Миграције у нашој земљи су и даље присутне и демографска слика је негативна, рекао је он, и додао да су број радних места и бољи услови запошљавања створили бољу слику на тржишту рада.

Према евиденцији НСЗ више од 6.000 особа са инвалидитетом се запослило у овој години.

– Више од 9.000 особа је укључено у мере активне политике запошљавања – рекао је Мартиновић, и подсетио на акцију Министарства за рад под слоганом „Једнаки“, захваљујући којој се скреће пажња на положај особа са инвалидитетом како би им се омогућио равноправан и једнак третман.

Како је навео, министарство је за ову годину дало око 700 милиона динара за побољшање положаја особа са инвалидитетом.

ТопПрес/ Извор: Танјуг