Foto: Tanjug/Sava RadovanovićFoto: Tanjug/Sava Radovanović

Развојни програм ЕУ ПРО објавио је четири јавна позива за унапређење инфраструктуре у 99 локалних самоуправа у регионима Шумадије и западне Србије и јужне и источне Србије за које је Европска унија (ЕУ) издвојила 10 милиона евра. Путем јавних позива локалне самоуправе ће имати прилику да осмисле и реализују пројекте који се односе на унапређење јавне и пословне инфраструктуре, као и израду планске и техничке документације.

Кроз позив за унапређење јавне инфраструктуре Европска унија ће са преко 5,2 милиона евра подржати изградњу и реконструкцију јавних објеката, образовних, здравствених и установа социјалне заштите, и тиме директно утицати на унапређење квалитета живота становништва.

С друге стране, локалне самоуправе ће конкурисањем на позив за унапређење пословне инфраструктуре, вредан 3,7 милиона евра, имати прилику да кроз опремање индустријских зона, технолошких паркова, или туристичких дестинација привуку нове инвестиције што ће дугорочно допринети економском расту и отварању радних места.

Позив за финансирање израде техничке документације за пројекте пословне инфраструктуре, у висини од 300.000 евра, којима се стварају услови за инфраструктурно опремање локација за реализацију нових инвестиција биће отворен годину дана. Такође, путем јавног позива за израду планске документације, за који је опредељено 750.000 евра донаторских средстава, биће подржани пројекти израде планова детаљне регулације који обухватају подручја која имају потенцијал да генеришу економску активност.

Ово су прве активности програма ЕУ ПРО путем кога ће ЕУ у току наредне три године определити 25 милиона евра за подршку локалном развоју, а који ће реализовати Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС) у партнерству са Владом Републике Србије. ЕУ ПРО првенствено треба да допринесе економском развоју обухваћених градова и општина кроз развој социјалне и пословне инфраструктуре и унапређење конкурентности малих и средњих предузећа. Програм обухвата и интервенције које треба да допринесу побољшаном управљању просторним развојем, а део програмских активности ће бити усмерен на унапређење социјалне укључености најрањивијих друштвених група.

„Европска унија, кроз ЕУ ПРО програм и објављене позиве, потврђује подршку Србији и равномернијем развоју региона, са посебним освртом на унапређење конкурентности локалних самоуправа. Препознајемо потребу да се повећа улагање у јавну и пословну инфраструктуру на локалном нивоу зато што она директно утиче на квалитет и стандард живота становништва. А наш циљ је управо бољи живот грађана и грађанки Србије“, изјавио је шеф Делегације ЕУ у Србији, амбасадор Сем Фабрици.

„Кроз реализацију пројеката, локалне самоуправе ће имати прилику да унапреде знања и вештине која ће им користити при спровођењу будућих пројеката које финансирају донатори, првенствено Европска унија. Такође, јачање локалних самоуправа представља важан сегмент укупног економског развоја земље”, рекао је Грем Тиндал, менаџер програма ЕУ ПРО.

Како би приближио услове конкурса и начин пријаве ЕУ ПРО ће у периоду од 8. до 18. маја 2018. године одржати информативне сесије за све заинтересоване локалне самоуправе, док ће детаљи о свим позивима као и о времену и месту одржавања сесија бити објављивани током наредних дана.

Активности ЕУ ПРО, програма који доприноси равномернијем друштвено-економском развоју Србије, Европска унија подржава са укупно 25 милиона евра. Програм има за циљ да допринесе повећању конкурентности микро и малих предузећа, побољшању пословног окружења и унапређењу социјалне кохезије у 99 јединица локалне самоуправе, у два региона: Региону Шумадије и западне Србије и Региону јужне и источне Србије. Активности на терену спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС).

 

 

ТопПрес/ Глас западне Србије