„Обраше се виногради, доле крај Тополе“: Грожђе брао и први тенисер света

„Обраше се виногради, доле крај Тополе“: Грожђе брао и први тенисер света

Топола – Прошлог месеца  у Тополи је завршена чувена привредно туристичка манифестација „Опленачка берба“ која слави грожђе и вино, а почиње и завршава се уз песму „Обраше се виногради доле крај Тополе“. И управо тако, обраше се виногради, а грожђе је обрао и Новак Ђоковић.

Први тенисер света Новак Ђоковић посетио је недавно село Липовац недалеко од Тополе где се налазе виногради његовог стрица Горана Ђоковића. Он је заједно са својом супругом Јеленом и радницима обрао грожђе које је ове године донело други род, а фотографије са ове бербе поставио је на свој Инстаграм налог енолог Младен Драгојловић. Међутим, Нолета су видели мештани Липовца који задовољно препричавају тај дан и оцењују каквог ће квалитета бити вино.

Фото: принтскрин, инстаграм

„Видели смо Новака како бере грожђе у винограду, то је стварно прелепа слика послата свету из овог нашег малог села. Његов стриц има око шест хектара под виновом лозом сорте Шираз и Шардоне, принос је добар али квалитет још бољи. Шардоне из овог винограда показује изванредан потенцијал за тако млад виноград, а ни шираз не заостаје са квалитетом који ће још напредовати у наредним бербама. Ове године због доста сунчаних дана грожђе је фантастично, изузетно слатко тако да ће и вино, које Ђоковићи услужно праве у Деспотици, јер породична винарија није још завршена, сигурно бити веома квалитетно, као уосталом и сва вина са овим простора“, прича  за ТопПрес мештанин овог села који је обилазећи своје винограде видео Ђоковиће у берби грожђа.

Вина која ће се пустити на тржиште „потписује“ један од најуспешнијих српских енолога Младен Драгојловић.

Виногради Горана Ђоковића смештени су у срцу Србије, такозваној Српској Тоскани где се налази на стотине хектара винограда и на десетине винарија. Само у Липовцу, налази се шест винарија а у најави је још неколико у наредном периоду, јер се засади под виновом лозом интензивно шире.

У непосредној близини винограда гради се и винарија, фото: ТопПрес

Шираз сорта се користи у познатим винима у источној Француској  посебно се гаји у Аргентини и Аустралији. Карактерише га снажна лоза а гроздови су дугачки, тамно црне боје. Арома  овог вина се познаје по траговима црног бибера, дудиња и црне рибизле, а понекад и уз трачак катрана. Ове ароме су присутне у палети најчешће заједно са траговима танина и дрвета – посебно америчког храста. Дугим одлежавањем ароме се мешају стварајући  богату палету. Ниво киселости, богатство палете и воћне ароме ће се разликовати у зависности од климатских услова.

Најбољем спортисти света нису страни радови у пољопривреди

Иако живи у Монте Карлу и бави се тенисом, наш Ноле итекако воли село. Пре две године помагао је мештанима Брзећа у вађењу кромпира. Брзеће је село на обронцима Копаоника, планине на којој је Новак провео добар део детињства. Управо је на тој планини Ђоковић почео да скија али је ту започео и прве тениске кораке.

ТопПрес

Добар род и ове године у виноградима Ђоковића, фото: ТопПрес

KOMENTARI

TOPPRESS: 0
DISQUS: 0