foto-profimediafoto-profimedia

Акцизе на дуван од 1. јула порашће за још 1,5 динар по пакли, што је друго повећање у овој години према акцизном календару Министарства финансија.

Иако су након раста акциза у јануару месец дана касније поједине цигарете поскупеле и за 10 динара по паклици, дуванџије сада не очекују веће цене. Како сазнајемо у једној од водећих дуванских компанија, поскупљење није планирано.

– За сада нема никаквих најава, и верујем да поскупљења цигарета због раста акциза овај пут неће ни бити. Тржиште не би могло да апсорбује још једно повећање цена – наводи саговорник „Блица“ из једне дуванске компаније.

Иначе, према утврђеном акцизном календару, специфична акциза се повећава за 1,5 динара два пута годишње, у јануару и у јулу. Са новим растом од 1. јула ове године, део који држава узима произвођачима по паклици цигарета износиће 68,5 динара, уместо досадашњих 67 динара. Овај акцизни календар важи до краја 2020. године.

Расту државни намети

Дуванџије објашњавају да се износ пропорционалне акцизе од 33 одсто не мења, али да се тај износ обрачунава на нову цену паклице, на коју се додаје и ПДВ. То значи да са порастом специфичне акцизе за 1,5 динар неминовно расту и други намети које произвођачи морају да издвоје за државу.

– У пракси то значи да када паклица цигарета поскупи за 10 динара, као што се десило у фебруару ове године, па са, на пример, 230 динара оде на 240, подиже се и пропорционална акциза. Наиме, тај износ од 33 одсто се обрачунава на нову цену паклице од 240 динара, а на то се додаје и ПДВ од 20 одсто. Тако да у том поскупљењу од 10 динара, око шест, седам динара оде држави – објашњавају дуванџије.

С друге стране, у удружењима потрошача сматрају да ће ипак бити поскупљења цигарета. Потпредседник Националне организације потрошача Србије (НОПС) Зоран Николић каже за „Блиц“ да треба добро извагати два аспекта везана за тржиште дуванских производа.

– Генерално то треба посматрати из неког потрошачког угла и бавити се ценом као коначном идејом у смислу усклађивања са ценама у ЕУ. С друге стране, имамо ту стратегију борбе против пушења и стварања што здравије нације. Ако говоримо само о повећању цена, ниједно повећање није добро за потрошаче. То пре свега говори и о општем стању економије у нашој држави. Да ли то стално усклађивање акциза може нешто шире да нам поручи, то је питање. Наиме, да ли ће некад држава да се одрекне свих тих повећања прихода и да ли је спремна да на другачији начин учествује у свему томе јер нам није познато да ли је таква стратегија дала неке резултате – наглашава Николић.

Поскупљење цигарета ипак неминовно

Како додаје, ако нема мерења ефеката акцизне политике, онда „џаба кречење“.

– Оно што је сигурно је да ће људи који конзумирају дуван раст акциза увек осетити по свом џепу. Ако је прошли пут повећање цена цигарета било и до 10 динара по паклици, то се може очекивати и сада. Не верујем да ће дуванске компаније да се одрекну тог дела свог прихода – наводи Николић.

Он каже да је велики проблем сиво тржиште дуванских производа, и да је логичније да се оно сасече и тако убаци у легалне токове.

– Тада би се надоместили приходи буџета и не би било потребе за раст акциза. Држава би у том случају вероватно размишљала о смањењу акциза, како на дуван, тако и на друге производе – сматра Николић.

ТопПрес/ Извор: Блиц, С. Гаврић