Предложићу сутра обавезно ношење маски у целој Србији у затвореним просторима, рекла је јуче премијерка Ана Брнабић. Она је изјавила на конференцији Кризног штаба да се у последња четири дана бележи тренд смањења броја новооболелих од вируса корона, што није довољан разлог за оптимизам као такав, али да се нада да ће донете мере дати резултате, те додала да ће предложити да ношење маски буде обавезно у затвореним просторима у целој Србији.

„Последња четири дана смо имали тренд смањења новооболелих, позитивних на Ковид 19, што није разлог за оптимизам као такав, зависиће од тога како буду ишли наредни дани, али се надам да донете мере дати резултате“, рекла је Брнабић на прес конференцији.

Премијерка је истакла да ће се у неколико наредних дана видети и резултати протеста, различитих јавних окупљања, прослава у неким градовима… тако да може да се деси да видимо поново пораст броја заражених.

„Ово је сада донекле разлог за оптимизам, али важно је да сви поштујемо мере“, подвукла је Брнабић.

Она је навела да ће сутра можда бити одржан састанак Кризног штаба са представницима локалних самоуправа, а њен предлог је да ношење маски у свим затвореним просторима у целој Србији.

То ће, додала је, зависити и од подршке струке, али истиче да је важно да се, уз тренд смањења броја оболелих, боримо у свим локалним самоуправама једнако, и тамо где је проглашена ванредна ситуација, али и тамо где то није случај.

„Та мера није ни тешка, ни компликована, а даје резултате“, констатовала је Брнабић.

„Носите маске што чешће. Молба је да се људи не окупљају, јер је то најнеодговорније понашање и атак на наш здравствени систем“, рекла је Брнабић новинарима.

Она је навела да све политичке разлике могу да сачекају, да сада треба да се најозбиљније схвати борба против коронавируса и да се поштују све мере превенције. Напомиње да се у Србији све већи број људи тестира, да тестова има довољно, али да се јавља загушење са обрадом PCR тестова.

Због тога ће се, како је рекла, у наредним данима фокусирати у извештавању на број прегледа и број хоспитализованих пацијената. „Делује да мере дају резултат, зато што већ четири дана имамо смањење броја новооболелих“, закључила је она.

ТопПрес/ Извор: Танјуг