Од данас ради портал са подацима из области просвете

Од данас ради портал са подацима из области просвете

Портал отворених података на којем се налазе подаци из Јединственог информационог система просвете (ЈИСП), а којима једном месту обједињује све информације о установама и запосленима унутар образовног система наше земље, као и о ученицима и студентима, пуштен је данас у рад.

Премијерка Ана Брнабић је реклада је 2019. године почело да се ради на ЈИСП-у и истакла да је тај систем најбоља и најважнија реформа у нашем образовном систему у последњих неколико деценија.

Навела је да тај систем укључује све аспекте просвете – број ученика, запослених, школских објеката, шта све ти објекти садрже, из којих школа ученици иду на даље школовање, да ли се уписују у гимназије или средње стручне школе, да ли и у коликом проценту напуштају школовање, да ли се након средњих школа уписују на високошколске установе или одмах иду на тржиште рада и ако иду колико чекају на посао, да ли се запошљавају у сектору за који су и учили, колика им је просечна прва плата…

Када је реч о високошколским установама, на порталу се налазе подаци колико је просечно време студирања на свакој од тих установа у нашој земљи, колико чекају на посао када заврше школовање, да ли се запошљавају у области за коју су студирали…

Брнабић је навела да је све то повезано са Централним регистром обавезног социјалног осигурања и додала да се на тај начин по први пут добија веза између просвете и образовног система и привреде.

„Са једне стране имамо младе људе који не могу да нађу посао, а са друге стране привреду која не може да нађе квалитетне људе. Ово је систем који ће то повезати и наћи ћемо решење за ове проблеме“, рекла је Брнабић.

Навела је да од прошле године сваки ученик који се упише у основну школу добија свој Јединствени образовни број и додала да су ти подаци анонимизовани.

„Ми не знамо која је то особа како би заштитили личне податке грађана, али знамо статистички из које школе та деца иду, шта раде даље, колико смо уложили новца у образовање по глави становника и после колико времена нам се тај новац вратио и да ли смо као држава добро инвестирали у наш образовни систем јер ако нисмо треба нешто да променимо“, рекла је Брнабић.

Навела је да овај систем помаже и запосленима и подсетила на вишедеценијски проблем да су људи у просвети били и по више година запослени на одређено време.

„У мандату претходне владе сам рекла да то мора да се реши и то смо у највећој мери решили или решавамо, али по први пут сада можемо да видимо тачан број запослених на неодређено, одређено и по неком другом типу уговора“, рекла је Брнабић.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић је рекао да је дигитализација није само техничко-технолошки, већ друштвени процес који штеди време, ресурсе, средства и управу чини услужном и правим сервисом грађана.

Навео је да је дигитализација дубоко укотљена у образовни систем и да се одвија на три колосека, а пресвега путем креирања електронских сервиса за грађане попут електронског уписа у вртића, основне и средње школе што је омогућено у претходном периоду.

„То свакако руши пре свега бирократске баријере, омогућава се ефикасно пружање услуга и на такав начин се враћа поверење грађана у ефикасну управу“, рекао је Ружић.

Други правац деловања је увођење нових технологија које су пре свега алати у извођењу наставе и унапређивање дигиталних компетенција и код наставила и код ученика, навео је Ружић и додао да је трећи колосек дигитализација процеса рада и управљања самим системом.

Истакао је да ЈИСП представља темељ за модернизацију управљања и омогућава доношење одлука на основу релевантних и егзактних података, рационализацију финансирања, смањење административног оптерећења…

Присутнима су се обратили директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Михаило Јовановић и Анкица Савић из Министарства просвете, науке и технолошког развоја која је рекла да је ЈИСП „жив“ систем односно да се подаци које садржи свакодневно ажурирају.

„Константно радимо на његовом унапређењу и планирају се одређене надоградње како би био што функционалнији и ефикаснији са циљем да што боље користи грађанима, институцијама и осталим заинтересованим странама“, рекла је Савић.    ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI