Од почетка године урађено је 15 трансплатација, док на орган као једини лек чека 2.000 пацијената, саопштило је данас Удружење трансплантираних пацијената и пацијената којима је потребна трансплантација органа „Заједно за нови живот“.

То је саопштено поводом Националног дана донора у Србији уз оцену да о алармантности ситуације говори податак да је од почетка године било шест донора на 15 трансплантација.

Удружење је након епидемије Ковида-19 покренуло кампању „Још си ми траг“ о важности трансплантације али, како се наводи, већина грађана и даље не пристаје на донацију органа преминулог члана породице.

„Свест грађана на тему донирања органа је на веома ниском нивоу. Оно што обећава је то што је од почетка ове године добијено дупло више сагласности него целе прошле године. То даје наду свим оним пацијентима који чекају на најважнији позив у животу. Сматрам да је непходна едукација, како бисмо схватили да је статистички гледано 20 пута већа шанса да нам затреба орган, него да будемо донори“, рекао је председник Удружења „Заједно за нови живот“ Младен Тодић.

Директорка РФЗО Сања Радојевић Шкодрић рекла је да у Србији тренутно на кадаверичну трансплантацију бубрега чека око 800 одраслих и 30 деце, нову јетру чека око 90 одраслих, док је ново срце потребно за 40 одраслих.

У складу са препорукама које су наведене у одлуци Уставног суда, новим Законом о изменама и допуни Закона о пресађивању људских органа унапредиће се пресађивање људских органа са умрлих лица, евиденција лица које не желе да буду потенцијални даваоци након смрти, као и здравствена заштита грађана Србије у циљу постизања националне самодовољности у броју људских органа за пресађивање.

ТопПрес/ Извор: Танјуг