Фото: Print screen youtubeФото: Print screen youtube

Аутоматски систем противградне одбране шаље противградне стрелце у пензију, а тај ће систем као пилот пројекат најпре бити инсталиран у Радарском центру Ваљево који брани територију површине од скоро 590.000 хектара, пише Блиц.

Нови аутоматским системом тако ће најпре бити заштићени од града Богатић, Владимирци, Коцељева, Крупањ, Лозница, Љубовија, Мали Зворник, Шабац, Ваљево, Лајковац, Мионица, Осечина,Уб и Обреновац.

Држава је, наиме, проценила да Колубарски и Мачвански окрузи трпе највеће штете од града.

У Републичко хидрометеоролошком заводу (РХМЗ) за Блиц кажу да је аутоматизација система одбране од града „изузетно комплексан пројекат“, те да ће се у инсталацију кренути у наредна два месеца.

„Урађена је обимна пројектна документација, припремљени су сви потребни захтеви и услови како би овакав пројекат био успешно реализован. У наредна два месеца мислимо да ће се окончати све потребне процедуре и да ће се кренути са реализацијом набавке. Надамо се да ће до наредне сезоне бити урађено доста тога и да ће се кренути са радом са аутоматским лансерима на овом подручју“, каже Зоран Бабић, начелник Центра за одбрану од града РХМЗ.

Из Министарства пољопривреде најавили су да се постављање аутоматског система планира на територији целе државе, а министар Бранислав Недимовић је предочио да ће на тај начин бити растерећени буџети општина и градова из којих је новац издвајан за руковаоце противградних система.

Аутоматизоване станице за одбрану од града, иначе, своде на минимум могућност грешке код гађања градоносних облака.

ТопПрес/ Извор: Танјуг, Блиц