Од сутра ће баште кафића и ресторана бити отворене, али ће моћи да се користе са 50 одсто капацитет, и тиме ћемо да легализујемо већ постојеће стање, изјавио је члан Кризног штаба др Предраг Кон.

„Корекције којих ће бити од понедељка поразумевају да угоститељи могу да раде на 50 одсто капацитета на отвореном, а детаљи ће бити дефинисани током дана да би они који контролишу поштовање мера могли да их примене“, изјавио је Кон гостујући на Првој ТВ.

Додао је да у баштама мора да буде размака од два метра међу гостима, а не међу столовима, и да морају да се носе маске.

„То би био увод у мало озбиљније поштовање мера, јер да смо те најосновније мере поштовали, не бисмо морали ни да се затварамо“, закључио је Кон. Он је коментаришући противљење вакцинацији оценио да се ради о пркошењу и инаћењу што су људске слабости.

„Међутим, ту има и оних који то не раде из таквих намера, већ из врло свесних побуда да изазову отпор, а нема ни једног разлога за отпор, јер је вакцинација једини излаз из овога“, рекао је Кон. Он је додао како је таква врста кампање бесмислена, јер вакцинација није обавезна, већ препоручена.

„Ефекти вакцинације се виде. Преко 32 одсто становништва Београда је вакцинисано, и види се да у местима где је већи обухват вакцинације долази до заравњења криве, а тамо где је мањи обухват број оболелих расте“, навео је Кон.

ТопПрес/ Извор: Танјуг