Министарство животне средине донеће до краја године одлуку којом ће се потрошачима у Србији омогућити да у продавнице враћају пластичну амбалажу уз накнаду трговаца.

За сада није договорено да ли ће трговци, када им се донесе амбалажа, купцима враћати одређен износ новца или ће се на неки други начин грађанима давати накнада за враћену ПЕТ амбалажу.

Министар заштите животне средине Горан Триван рекао је Танјугу да ће се до краја ове године донети одлука о увођењу система за прикупљање ПЕТ амбалаже.

Према речима министра, у току је израда студије о такозваном „депозитном систему“, а која ће како је најавио, за неколико недеља бити на јавној расправи.

„На крају ћемо донети одлуку али овако више не може да буде нити ће бити. Наша одлука ће бити заснована на интересу да Србија буде потпуно чиста“, напомиње министар.

После јавне расправе, додаје, министарство ће донети одлуку, а Триван очекује да до краја године то питање буде „отворено и затворено“.

Говорећи о ефектима наплате пластичних кеса у продавницама, каже да је ова мера смањила њихово коришћење за 70 одсто у Србији.

„Још нисам сасвим задовољан. Бићу задовољан када пластику тог типа потпуно избацимо из употребе, или сведемо на минимум“, рекао је министар и истиче да се морају мењати навике грађана по питању употребе пластичних кеса.

Трговински ланци, подсећа, прво су кесе наплаћивали два динара, а неки од њих су недавно подигли цену кесе на пет динара.

“ Шта ће се десити даље и колико ће цена ићи горе или доле, зависи од њих“, истакао је Триван.

Најављује и да ће ресорно министарство ове године радити на измени прописа па ће неке од надлежности овог министарства, промениће и регулативу па ће неке надлежности бити пренете на општине и градове.

„Добро је да грађани знају да су њихови локални лидери уствари одговорни за стање животне средине, да сав притисак по питању животне средине не буде усмерен ка министарству и Влади Србије. Што више тих инструмената будемо предавали локалним заједницама, Србија ће нам бити чистија“, истакао је министар.

ТопПрес/ Извор: Танјуг