Према новом нацрту измена закона, предвиђено је плаћање кауције.

За пластичне флаше од воде, сокова, јогурта, као и стаклену амбалажу и конзерве за једнократну употребу грађани ће плаћати кауцију приликом куповине производа у маркетима. Када паковање буду вратили продавцу, добијаће тај новац назад.

Ово је предвиђено Нацртом измена и допуна Закона о амбалажи и амбалажном отпаду које је Министарство заштите животне средине објавило на свом сајту. Уколико овај предлог буде усвојен потрошачи ће морати, као што сада неки чине са флашама од пива, да чувају пластична, стаклена и алуминијумска паковања како би могли да поврате новац који су дали за кауцију. Да ли ће то довести и до поскупљења производа у висини депозита, још увек се не зна. Филип Абрамовић из Сектора ресорног министарства за управљање отпадом, истиче да је њихов циљ да се депозитни систем „не превали на грађане“.

– Да ли ће то утицати на повећање цене производа знаће се када будемо урадили економске анализе у наредних месец-два – истиче Абрамовић. – Суштина депозитног система је смањење количине отпада и заштита животне средине. Први корак је усмерен на то да се повећа степен прикупљања.

Додаје да је то у складу са директивом ЕУ. Циљ је, како наводи, да се грађани мотивишу да враћају једнократну амбалажу и учествују у процесу заштите животне средине. На питање зашто се тај проблем не решава обезбеђивањем контејнера за примарну селекцију отпада, како грађани не би морали да чувају и враћају паковања, Филиповић каже да је за протеклих 11 година то дало низак проценат успеха.

ТопПрес/ Извор: Новости