Министарство заштите животне средине објавило је нацрт измена и допуна Закона о амбалажи и амбалажном отпаду којим се у Србију уводи депозитни систем за једнократну пластичну, стаклену и алуминијумску амбалажу.

За једнократну амбалажу од пластике, стакла и алуминијума, успоставља се депозитни систем ради постизања националних циљева и развоја система управљања амбалажним отпадом, наводи се у образложењу предложене измене Закона.

Једнократна амбалажа под депозитом биће посебно обележена, а обавеза произвођача или увозника производа који је упакован у повратну амбалажу је да установи кауцијски систем.

Обавеза крајњег снабдевача који ставља у промет овако упаковане производе да од купаца наплаћује кауцију за једнократну амбалажу, као и да од купаца прихвати једнократну и повратну амбалажу.

Износ депозита биће истакнут на продајном месту одвојено од малопродајне цене, а након повраћаја амбалаже крајњи снабдевач биће дужан да врати наплаћен депозит, односно кауцију крајњем кориснику.

Према предложеном, износ депозита произвођач и увозник производа плаћају телу за управљање депозитним системом, а наплаћују је од крајњег снабдевача, одвојено од малопродајне цене производа.

Износ депозита од крајњег корисника наплаћује се одвојено од малопродајне цене производа и ослобођен је пореза на додату вредност.

Предложеним решењем приход остварен од средстава за једнократну амбалажу која није враћена кроз депозитни систем и приход остварен од продаје материјала за рециклажу сакупљених преко депозитног система, користиће се искључиво за финансирање овог депозитног система.

Ради ефикасне примене депозитног система за једнократну амбалажу предлаже се формирање посебног тела за управљање.

Приход који оствари тело за управљање депозитним системом биће ослобођено пореза на добит.

За које врсте једнократне амбалаже ће бити успостављен депозитни систем, како ће он функционисати, колика ће бити висина депозита, какав начин његове наплате, као и који су рокови за успостављање и примену депозитног система одлучиваће подзаконским актом Министар заштите животне средине.

Јавна расправа о предложеним изменама Закона о амбалажи и амбалажном отпаду почела је данас и трајаће до 12. марта, а предлози, сугестије, иницијативе и коментари се могу достављати Министарству.

Нацрт ће бити јавно представљен 3. марта у Београду, наводи се на сајту Министарства.

ТопПрес/ Извор: Танјуг