Одзвонило куповини технике на сваке две године: Уређаји више неће смети да раде само до истека гаранције

Одзвонило куповини технике на сваке две године: Уређаји више неће смети да раде само до истека гаранције

Европска унија планира да уведе такозвано „право на поправку“, односно серију предлога који би натерали произвођаче да праве квалитетније и самим тим дуготрајније уређаје, за које би постојали резервни делови и који би могли лакше да се поправљају.

ББЦ преноси да је стварно фрустрирајуће да купите уређај који је неупотребљив ако се поквари након истека гаранције, већ можете само да купите нови, због чега ће ускоро грађани ЕУ и појединих делова САД добити „право на поправку“. Европски предлог односи се на расвету, телевизоре и велике кућне апарате, а план ЕУ разматра и 18 америчких држава.

Постоје бројни разлози због којих су се европски законодавци одлучили на овакав потез. Пре свега, између 2004. и 2012. године, са 3,5 одсто уређаја који су се покварили у првих пет година употребе, дошло је до повећања на 8,3 одсто, а анализа је показала да је више од 10 одсто бачених веш машина старо мање од пет година.

Једна друга студија показала је да ће квалитетнији модел веш машине, после дводеценијске употребе, смањити емисију угљен-диоксида, због одсуства потребе за њеном заменом.

Произвођачи тврде да су предложена правила поправке превише стриктна и да ће отежати иновације. Они су навели да нацрт закона ограничава приступ тржишту и да одступа од међународно препознатих пракси. Активисти за заштиту потрошаца жале се да је Европска комисија омогућила фирмама да контролишу процес поправке, инсистирајући да већину уређаја морају поправљати професионални мајстори које контролишу произвођачи.

– Тиме се независним мајсторима ограничава приступ резервним деловима и информацијама, па не могу себи да приуште поправљање – наводи Европски биро за заштиту животне средине.

Произвођачи као контра аргумент наводе бојазан да ће неовлашћени сервисери оштетити уређаје које покушавају да поправе и потенцијално их учине опаснима.

ТопПрес/ Извор: Телеграф.рс