Foto Tanjug Uprava carinaFoto Tanjug Uprava carina

Управа царина, уз финасијску подршку Европске уније од 1,5 милиона евра, покренула је пројекат аутоматизације увозно-извозног поступка.

То значи да се укида папирна документација, све ће бити дигитализовано и умрежено, што ће привредницима и грађанима олакшати и убрзати царињење робе.

Тиме ће поступак царињења у нашој земљи бити потпуно усклађен с прописима Европске уније у тој области.

Аутоматизовани извозни и увозни поступци подразумевају да се царински поступци спроводе у беспапирном окружењу за царину и привреду, а њихова потпуна имплементација је и један од услова за приступање ЕУ.

Припремне послове који ће технолошки унапредити царињење у нашој земљи Европска унија подржала је са 1,5 милиона евра. Из претприступних фондова очекује се и нова транша помоћи.

„С обзиром да се сам царински закон Европске уније променио маја 2016. године, да је Србија као земља кандидат обавезна да усклађује своје законодавство са прописима Уније и ове године се очекује доношење новог царинског закона“, наглашава Гордана Тиодоровић из Привредне коморе Србије.

Од пројекта се очекују бројне користи: увозни и извозни царински поступци се спроводе електронским путем, смањење времена и трошкова неопходних за обављање извозних и увозних царинских поступака чиме се повећава конкурентност наше привреде, ефикасна размена информација електронским путем између привредника и УЦС чиме се штеди време и новац.

Ту је и директан контакт између царинских службеника и извозника/увозника се своди на минимум, што гарантује потпуно непристрасан поступак, побољшање квалитета услуга УЦС захваљујући модернизацији ИТ система УЦС, заштита интереса грађана кроз бољу контролу увоза и извоза, побољшање аспеката сигурности и безбедности, али и ефикасније пуњење буџета.

„Да 2023. године наши камиони у увозу и извозу не иду на шалтере, да не користе више шпедиције, да не користе више папире и царинске декларације и да обаве све као у свим модерним царинским администрацијама искључиво разменом електронских порука компијутерски“, објашњава Веселин Милошевић, помоћник директора Управе царина Србије.

ТопПрес/ Извор: РТС, Танјуг