Foto ThinkstockFoto Thinkstock

Према најновијим изменама Закона о порезу на доходак грађана, уведена је обавеза плаћања доприноса и пореза за шумске плодове, гљиве и лековито биље од 58 процената који ће плаћати откупљивачи.

Чак 95% шумских плодова из наше земље заврши на страним тржиштима а реч је о послу вредном 20 милиона евра.

„Нова одредба, по ставу локалних јединица Пореске управе Републике Србије, подразумева да откупљивач шумских плодова и лековитог биља мора, приликом откупа, у име и за рачун особе која је прикупила шумске плодове и лековито биље, да плати и порез и доприносе за пензијско и здравствено осигурање, независно од чињенице што се прикупљањем најчешће баве пољопривредна газдинства која већ јесу опорезована по другом основу. То, даље, значи да сваки откупљивач шумских плодова и лековитог биља, на откупну цену, мора да дода чак 58 одсто вредности откупљене ствари. Када се још на то надовеже обавезних 10 процената на име еколошке таксе, произилази да на вредност шумског плода од 1.000 треба додати 680 динара, као порез и допринос за особу која је прикупила шумски плод или лековито биље,“ рекао је за „Политику” Милић Поповић, власник предузећа „Интерфуд 60” из Чачка.

Према Поповићу, увођењем овог пореза дестимулише се откуп и ствара простор за малверзације и кријумчарење у суседне државе. Порез од 68 одсто је неприхватљив за већину окупљивача, рекао је Поповић а преноси „Политика”.

ТопПрес/ Извор: Политика