ЕУ ПРО Плус је данас отворио наградни ликовни конкурс за ученике и ученице средњих школа и гимназија из 99 градова и општина у регионима Шумадије и западне и Јужне и источне Србије на тему „Стварамо зеленију будућност“. Овим конкурсом Делегација Европске уније у сарадњи са Министарством за европске интеграције наставља више од деценије дугу традицију и награђује талентоване ђаке и подстиче их да буду активни чланови заједница у којима живе, каже се у саопштењу за медије.

Овогодишња тема треба да подстакне младе да своју креативност усмере ка обликовању зеленије будућности за све. Кроз ликовни израз они треба да представе своје вештине и будућа занимања у области циркуларне економије односно да прикажу којим активностима и иновативним решењима могу сами да допринесу одрживој будућности и циркуларности у својим заједницама. Конкурсом желимо да подсетимо младе да су баш они носиоци позитивних промена у будућности те да на радовима представе активности које ће допринети смањењу отпада, рециклажи, поновној употреби старих ствари али и мењају друштвених навика у циљу заштите животне средине и одрживости.

Ђаци ће као и шира јавност, за најбоље радове моћи да гласају онлајн, на интернет страници програма ЕУ ПРО Плус, и тако одаберу 12 радова из уже конкуренције од 20 радова, које претходно одабере интерни жири. Онлајн гласање се отвара након затварања конкурса и траје пет дана. Глас публике ће бити пети члан жирија који ће изабрати 12 најбољих радова који ће се потом наћи на страницама календара ЕУ ПРО Плус програма за 2024. годину.

За ауторе и ауторке 12 победничких радова припремљене су вредне награде, лаптоп и таблет рачунари и мобилни телефони, док ће школа која буде најбоља у организацији интерног школског такмичења, током кога ће се изабрати радови за учешће на конкурсу, бити награђена лаптопом и пројектором.

Конкурс је отворен до 17. новембра 2023. године, а све информације и пропозиције су доступне на интернет страници програма  EU PRO Plus likovni konkurs za kalendar za 2024.

Активности ЕУ ПРО Плус програма који доприноси равномернијем друштвено-економском развоју Србије, Европска унија подржава са 40 милиона евра. Програм, чију реализацију води Министарство за европске интеграције, има за циљ да допринесе побољшаном управљању територијалним развојем, економском расту и унапређењу социјалне инфраструктуре и кохезије у 99 јединица локалне самоуправе, у два региона: Региону Шумадије и западне Србије и Региону јужне и источне Србије. Активности на терену спроводи УНОПС.

ТопПрес