Немамо других евидентираних жаришта осим Јуре и епидемијски ток иде повољним током, и очекиваним за ово доба године, казала је у јутарњем програму др Дарија Кисић Тепавчевић.

– Може да дође до мањих флуктуација, ниједан пад није линеаран, али се не очекује пораст у наредном периоду. Успели смо да пребродимо први, најјачи удар, чак и да дође до другог таласа никада више не може да буде јак као што је био први – каже др Кисић.

Враћамо се свим аспектима свакодневних активности јер је епидемиолошка слика све повољнија, каже докторка додајући да је већ пре пар недеља када је укинуто ванредно стање стручна процена била да за то постоје могућности. Сва је прилика да овај вирус неће нестати, научићемо да живимо са њим али то спорадично појављивање не треба да нас забрињава, закључује она.

Докторка додаје да се сви надају да током лета неће бити случајева короне, али да и то не би требало много да нас брине, ако се појаве спорадични случајеви, јер је то случај и са грипом.

Она мисли да ће убудуће, ако се коронавирус врати, вероватно пролазити са последицама попут обичне прехладе. Тестирање на лични захтев не препоручујемо, каже Кисић, јер је негативан тест, који су многи у свету радили због психилошког пристиска доводили до њиховог опуштања, и непоштовања мера, па су били у ризику да се заразе већ истог дана.

Ако је тестирање потребно због пословних путовања оно се може обавити у домовима здравља и институтима за јавно здравље.

За малолетне и студенте је бесплатно, док се за остале цена креће око 6.000 динара.

Други талас је известан, али не треба да паничимо, већ да га спремно дочекамо – казала је Кисић, и додала да физичка дистанца, прање руку и ношење маски чува здравље свих нас.

ТопПрес/ Извор: ТВ ПРВА