Топола – Сезона је свињокоља а од једне убојнице вредни домаћини направе бројне месне деликатесе, попут сувог меса, чварака, кобасице, кавурме, пихтија…Међутим, ових дана један домаћин из околине Тополе отишао је корак даље и осмислио јединствен специјалитет који до сада нико никада нигде није пробао.
„Најчешће генијална открића дођу спонтано. Управо тако је настао нови производ савршеног укуса и изгледа, унутрашња пршута (попово месо) пуњена кобасицом и качкаваљем. Недавно смо средили неколико свиња за сушење и кобасицу, док је део екипе вредно обрађивао месо за сушење и упоредо млели месо за кобасицу, други део екипе „креативни тим“ је топио чварке и разгоревао роштиљ. После неколико чашица шумадијског чаја (вруће ракије) често се јаве свакакве креативне идеје .Тако је мудра глава кума, брата, Стефана Даниловића познатијег као Шумадијски Павароти осмислила овај деликатес, ауторска права припадају њему, а најукуснији део свиње добио је још бољи пријатнији укус“, каже Драган Јовановић домаћин из села Загорица.
Он истиче да је њихов производ савршеног укуса а процес припреме оваквог специјалитета није био једноставан.
„Није баш једноставно равномерно напунити пршутицу припремљеном смесом али смо успели. Није била идеја да ови први комади које смо направили иду у продају већ да их грицкамо натенане уз чашицу вина, Управо из тог разлога смо на питања колико кошта ставили нереално високу цену од 5 000 динара по комаду, како нико не би купио док не припремимо још. Међутим, на моје изненађење, неколико сати пошто сам објавио слике на друштвеним мрежама јавио ми се човек који је менаџер у пар ресторана у Београду и купио све“, истиче Јовановић.
Он наглашава да су у првој тури припремили свега 14 пршута а да је план да у наредном периоду све док буде трајао свињокољ овај необичан деликатес израде у још већој количини.
ТопПрес