Прошло је осамдесет година од стравичне експлозије у погонима партизанске Фабрике муниције у Ужицу 1941. године у којој је животе изгубило око 120 радника и цивила.

То је једна од највећих трагедија која се догодила у граду на Ђетињи, а причало се да су лешеве из ове фабрике износили сатима. Фабрика је почела са радом давне 1928. године кад је угледни словеначки пушкар Јакоб Пошингер откупо Пушкару Крањ и своје погоне преселио у Крчагово. У вихору Другог светског рата кад су партизански одреди ушли у Ужице, погоне фабрике преместили су у центар града у подземне трезоре Народне краљевине Југославије. У десном тунелу трезора били су смештени муницијско одељење и алатница. Леви део представљао је цивилно склониште, у ком су се Ужичани штитили од немачких бомбардовања, а у попречни тунел одлагано је оружје које није отишло на фронт. Управо ту, 22. новембра 1941. године дошло је до експлозије

Фото: РИНА

“Погинули су сви радници из друге смене и цивили који су се у том тренутку задесили у склоништу. Нико није преживео. Дуго се мислило да је до ове страховите експлозије дошло због шпијунске саботаже и да је један четнички војвода у фабрику поставио динамит. Међутим, то никада није доказано. Данас се све чешће претпоставља да су услови у самом тунелу и велика влага довели до ове несреће”, каже за РИНУ историчар Немања Обрадовић. Фабрика је имала огроман значај у снабдевању војних јединица. За два месеца овде је направљено 21 хиљада пушака, око 2700 пушчаних метака и све то се слало партизанским одредима како по Србији, тако и у Босну и Сандзак.

Ову експлозију, како тврде историчари, за длаку је избегао и врховни командант партизана, Јосип Броз Тито који је из фабрике изашао неколико минута пре саме несреће.

Његов штаб, који се налазио поред, одмах је премештен, а фабрика је након експлозије престала да постоји, јер већ 29. новембра Немци су ушли у Ужице.

Фото: РИНА

Када је Ужице ослобођено, крајем 1944. године обновљен је предратни рад, а фабрика је назавана “Први партизан”. Опстала је и до данас кад постоји као наменска, светски призната фабрика, са повећаном производњом и извозом.

ТопПрес/ РИНА