Чачак – Шумовита планинска стаза некад је била једини и најкраћи пут којим су мештани Горње Трепче стизали до манастира Вујан. Али по сведочењу старих туда је пролазио и највољенији српски патријарх Павле који је овде провео део свог монашког живота и у овој наделеко познатој божијој кући се излечио од туберкулозе 1946. године.

“Причали су ми да је тим путем ишао пешке од манастира до лекара у бању Горњу Трепчу. Ми смо као деца овуда пролазили и надали се да ћемо га можда срести”, прича стари мештанин села Горња Трепча.

 

Шумовита стаза дугачка 4,5 километара, фото: РИНА

Иако су му лекари предвиђали само неколико месеци живота, тад искушеник у манaстиру Гојко Стојчевић, а касније српски патријарх Павле, доживео је исцелење. У знак захвалности ручно је изрезбарио мали дрвени крст који се и данас чува у манастирској ризници као светиња.

У овом шумадијском селу поносни су што је патријарх оздравио управо овде и да се то не би заборавило мештани су покренули иницијативу да се стаза којом је пролазио назове по њему – Стаза патријарха Павла.

“То је стаза здравља и стаза исецелења. Сигуран сам да за Србе има симболичку вредност. Треба да пратимо стазу патријарху Павла и као појединци и као народ. Сама шетња овуда има лековити значај и даје мир”, каже за РИНУ, мештанин Милинко Гојковић.

Милинко Гојковић, фото: РИНА

Стаза која спаја манастир Вујан и Атомску бању Горњу Трепчу дугачка је 4,5 километара и представља природну оазу на обронцима Вујна.

“Кад би стаза постала проходна сигуран сам да би то још више употпунило наш садржај и пружило гостима незаборавно искуство. Неопходно је да се реше имовинско правни односи и онда да се крене са радовима на обележавању”, изјавио је Славко Милeнковић,  директор Атомске бање Горња Трепча.

Славко Милeнковић, директор Атомске бање Горња Трепча. фото: РИНА

Али, док стаза не буде проходна до манастира Вујан може се стићи само Ибарском магистралом.

ТопПрес/ РИНА

Манастир Вујан, фото: РИНА