Министар финансија Синиша Мали гостујући у Дневнику Радио телевизије Србије саопштио је најновије детаље везане за доделу државне помоћи од 100 евра свим пунолетним грађанима Србије.

Министар Синиша Мали саопштио је да данас креће пријављивање електронским путем за доделу државне помоћи од 100 евра преко адресе idp.trezor.gov.rs

„Позивам све грађане Србије да искористе један део пакета економске помоћи, исплату 100 евра“, рекао је Мали за РТС. Он је додао да ће у петак почети да ради и кол центар и да ће тада преко медија бити објављен број телефона на који ће грађани моћи да се пријаве.

Мали је рекао да ће у петак по аутоматизму почети исплата 100 евра за пензионере и оне који примају новчано-социјалну помоћ, подсетивши да они не морају да се пријављују.

Министар је рекао да ће пријава за 100 евра трајати до 5. јуна, а да ће исплата се врштити сукцесивно, на сваких пет дана.

За ту меру, како је рекао, држава је предвидела око 60 милијарди динара.

Мали је рекао и да се Србија са еврообвезницом веома успешно вратила на међународно тржиште капитала пре два дана, где је добила знатно повољније услове у односу на цену капитала ММФ-а, која није испод четири одсто.

„За две милијарде које смо понудили, седам милијарди евра је била тражња. Преко 300 инвеститора се јавило и прва смо земља која је изашла на међународно тржиште капитала, која нема ту подршку Европске централне банке, јер није чланица ЕУ“, казао је Мали за РТС.

Он је навео да су услови понуђени Србији били на нивоу Словеније, чланице ЕУ.

„Инвеститоре и премију смо добили имајући у виду снагу наше економије и реформе које смо спровели. Веома је важно било што је стопа раста у првом кварталу била пет одсто и што су нам јавне финансије потпуно стабилне“, рекао је Мали.

Осврнувши се на коментаре да би можда био бољи аранжман са ММФ-ом, Мали је навео да, када је посреди краткорочна помоћ од ММФ-а и брзи одговор, Србија више није у кругу земаља којима је та помоћ неопходна.

„Србије има велике девизне резерве – 13,5 милијарди евра, стабилне јавне финансије, и редовно исплаћујемо обавезе“, прецизирао је Мали.

Када је у питању евентуални стенд-бај аранжман са ММФ, дао је за право гувернерки Јоргованки Табаковић да је аранжман на тржишту капитала бољи него такав са ММФ-ом јер, како каже, цена капитала са ММФ није испод четири одсто.

„Овде је 3,3 посто. Цена помоћи ММФ је већа него она коју смо добили на тржишту капитала“, рекао је министар.

ТопПрес/ Извор: Информер. рс