Дуња се гајила више од 4000 година пре Исуса Христа, на обали Каспијског мора.  Ово воће је изузетно цењено у Француској где се већ вековима, прави сир од дуња. Овај по укусу врло необичан сир Французи комбинују са печеним месом, пре свега са пачетином, пилетином, али и јунетином и дивљачи. Овај сир је снажан извор енергије, али се не препоручује дијабетичарима и гојазним особама. Легенда каже да су у античкој Грчкој богови дуњом одређивали судбину. Сматрала се симболом љубави, среће, плодности, памети, лепоте, постојаности и непролазности. Због тога многи историчари сматрају да су јабуке описиване у древна времена заправо биле дуње јер су чешће биле заступљене у природи него јабуке. Због својих лековитих својстава изузетно је цењена у Србији, а као лек се осим плода користило и лишће од кога се прави чај. Колико је била цењена потврђује и податак да се девојчицама често давало име Дуња које је и данас популарно.

Фото: ТопПрес

Због бројних лековитих својстава дуњу често многи називају „краљица јесени“. Жути опори плодови права су витаминска бомба јер садрже велике количине витамина Ц, затим витамин Б1, Б2, али и калијум, натријум, цинк, гвожђе, бакар, манган, пектин и друге органске и неорганске киселине. Поред тога, садржи и протеине, дијетална влакна и угљене хидрате.

Свакодневно конзумирање дуње у сировом стању показало се као благотворно помоћно средство код туберкулозе, проблема са отежаним радом јетре,  чира на желуцу, као и код болести очију. Компот од дуње препоручује се код проблема с цревима или желуцем, док је сок од ове воћке једно од најбољих средстава против декубитуса (рана које настају на телу услед дугог лежања) опекотина, испуцале коже, свраба. Дуња се добро показала и у јачању имунитета што свима нама у зимско време, а посебно сада у време епидемије короне, добро дође.

Фото: ТопПрес

Од компота до ракије и зашто се чува на орману?

Дуња је једино воће које једемо кувано јер је месо тврдо као камен, а укус горак и опор. Најчешће се користи у преради за израду компота, желеа, сокова, као слатко или за прављење чуване ракије дуњеваче.

Веровали или не, али дуње су одлични природни освеживачи ваздуха, па не чуди што су их наше баке некада давно чувале на орманима током зиме.

Дуња и дуњац

За ову воћну врсту, такође је специфично да постоји мушки плод – дуњац и женски – дуња. Дуњац је крупнији и доста тврђи док су плодови дуње ситнији и за нијансу мекшег меса, па се приликом кувања слатког увек бирају плодови дуње.

ТопПрес

Фото: ТопПрес