Конија / Турска – Нестваран и један од највећих на свету, Тропски врт лептира, смештен је у регији Анадолија у турском граду Конија. Јединствена башта изграђена је управо у облику овог инсекта, а простире се на преко 7.000 квадратних метара. Творци овог комплекса ништа нису препустили случају, па су унутар њега направили праву тропску климу која је природно станиште бројних врста које су у овом врту налазе.

Фото: РИНА

„Остао сам фасцинран, јер у том Врту лептира они слободно лете и некi од изузтено ретких, али и огромних примерака вам слећу на раме, можете чак и да их додирнете. Доживео сам Турску из једног потпуно другачијег угла. Сама чињеница да је новембар а напољу је хладно, кад уђете унутра као да сте ушли у неку другу димензију и у неку тропску прашуму. Непоновљив осећај, штета је што у Србији нема нешто слично је рби дефинитивно било фантстична туристичка атракција“, рекао је за РИНУ Алем Ровчанин из Пријепоља који је обишао ово нестварно место.

Већина лептира који су смештени у овом врту потичу из егзотичних предела, па зато температура варира 27 до 29 степени, а влажност ваздуха је изузетно висока, што узрокује велику температурну разлику у врту и изван њега.

Фото: РИНА

„У оваквој једној башти која је јединствена у читавом свету налази се 16 различитих врста ових инсеката, који се могу видети само ако посетите делове централне Америке, Филипина, Малдива, Мадагаскара, Костарике. Овај врт, који има највећи летни простор лептира у Еуропи, је заправо дом хиљадама шарених лептира, а најмаркантнији од свих је лептир Атлас који се сматра највећим на свијету. Посетиоци могу изблиза да виде лептире и мољце како лете, али и да се едукују кроз мултумедијалне садржаје развоја инсеката од зачекта до огромник примерака чија крила достижу распон и до 22 центиметра“, казао је Тарик Гуцклутурк испред Министарсва туризма Републике Турске.

Фото: РИНА

Све популарнија дестинација за грађане Србије, поред наравно Истанбула, последњих година свакако је Анадолија. Град Конија, који се налази у Доњој Анадолији у Турској, дефинитивно се може сматрати верским и културним центром ове регије који обилује мноштвом џамија и музеја које вреди обићи и упознати се са тамошњим начином живота.

ТопПрес/ РИНА

Фото: РИНА