Топола – Папагаји су тропске птице и најчешће се могу видети у кавезима као кућни љубимци. Међутим, у дворишту браће Ташић из села Крћевац, папагаји су више од љубимаца и има их чак 80 на једном месту. Милан и Драган су своје двориште претворили у одгајивачницу папагаја а све је почело пре десет година када су купили пар Тигрица на вашару.

„Од малих ногу смо маштали да нам папагај буде кућни љубимац, када смо сакупили први новац купили смо Тигрице и од тада је све кренуло. Сами смо направили одгајивачницу, и почели да набављамо различите парове папагаја, тако да имамо око 30 различитих парова, односно око 80 папагаја укупно.  Гајимо Тигрице, Нимфе, певајуће папагаје, Едела, Патагонце, Сунчане Аратинге, Брауноухе, Мали Александри, Розеле, Козице. Едел прича, од Патагонаца се кува супа иако је ми нисмо пробали, а мали Александар опонаша звук телефона. Једном приликом сам био напољу у близини наших кавеза и чуо сам звук као да ми звони вибер, знам да сам оставио телефон у кући, онда сам схватио да је Александар скинуо звук вибера у оригиналу. Може и остале звукове успешно да опонаша. Имена најлакше изговарају, али кад се са њима вежба и ради онда и причају. Ми имамо доста па не можемо стићи да се сваком папагају посветимо, али кад је то једна две птице у кавезу онда је разговор са њима загарантован. Скувате кафицу и причате са папагајом“, казао је за ТопПрес Драган Ташић.

Ташићи већ десет година гаје папагаје, фото: ТопПрес

Управо због различитих гласова њихово двориште је највеселије у Крћевцу, а овим тропским птицама чак ни дебео минус и снег не сметају.

„Замислите ту галаму кад  Мића, Кића, Живадинка, Шарко, Црвенка, Руменка, Зеленко укрсте гласове, па то је невероватно. Најпричљивији су када смо код њих у близини, док их хранимо, чистимо. Смештени су у кавезима,  имају затворен и отворен део тако да су им услови прилагођени и лету и зими. Добро подносе све промене времена, једино што им не прија то је ветар и промаја. Сада је напољу снег доста је хладно, тако да су смештени у унутрашњем делу објекта који је добро изолован од хладноће. Чак и на дебелом минусу они цвркућу тако да су врло отпорни. Нису захтевни кад је храна у питању, хране се два пута дневно, јабуке, сво воће, поврће, зрневље, додајемо им витамине , Калцијум углавном“, објашњава Драган.

Снег и дебели минус не могу ништа тропским птицама, фото: ТопПрес

Додаје да папагаји брзо памте и јако су привржени власнику. Воле да се хране из руке и на тај начин се ствара веза између власника и птице. Живе у просеку 20-30 година.

„Папагаји се лежу 22-25 дана, за то време и отац и мајка леже на јајима, брига о подмлатку је заједничка. Зависно колико младих изведе толико и имамо да продамо, некад је то 4-6 јаја некад мање, зависи. Продајемо мале да би купили велике птице. Зараде ту нема све се своди на љубав. Папагаји су тражене птице, доста се купују нарочито деци као кућни љубимац“, наводи Милан Ташић.

ТопПрес

Ташићи гаје 30 различитих парова, фото: ТопПрес