Уместо живине Ташићи гаје тропске птице

Уместо живине Ташићи гаје тропске птице

Топола – Милан (36) и Драган (27) Ташић из села Крћевац код Тополе од малих ногу су маштали да им баш папагај буде кућни љубимац. Иако је типично за ове крајеве да се гаје крупније и ситније животиње попут овце, краве, свиње, живине, браћа Ташић су одлучили да своје двориште претворе у одгајивачницу папагаја. Њихов дечачки сан отпочео је куповином првог пара папагаја Тигрица на вашару пре десет година, љубав према овим птицама сада их је довела до 65 птица и одгајивачнице коју су сами направили.

Папагаје су набављали углавном од других одгајивача, па сада имају око 30 разних парова. Одгајају Тигрице, Нимфе, Певајуће папагаје, Едел, Патагонци, Сунчане Аратинге, Брауноухи, Мали Александри, Розеле, Козице.

„Едел прича, од Патагонаца се кува супа иако је ми нисмо пробали, а мали Александар опонаша звук телефона. Једном приликом сам био напољу у близини наших кавеза и чуо сам звук као да ми звони вибер, знам да сам оставио телефон у кући, онда сам схватио да је Александар скинуо звук вибера у оригиналу. Може и остале звукове успешно да опонаша. Имена најлакше изговарају, али кад се са њима вежба и ради онда и причају. Ми имамо доста па не можемо стићи да се сваком папагају посветимо, али кад је то једна две птице у кавезу онда је разговор са њима загарантован. Скувате кафицу и причате са папагајом“, казао је за ТопПрес Милан Ташић.

Ташићеви папагаји имају имена: Мића, Кића, Живадинка, Шарко, Црвенка, Руменка, Зеленко, итд. Смештени су у кавезима које су браћа Ташић сами правили.

„Љубав је од првог дана била наш ветар у леђа, прво смо имали пар Тигрица које смо гајили као љубимце, а онда смо почели да правимо објекте за гајење и ево сада успешно одгајамо преко 60 птица. Они имају затворен и отворен део тако да су им услови прилагођени и лету и зими. Добро подносе све промене времена, једино што им не прија то је ветар и промаја. Сада је напољу снег доста је хладно, тако да су смештени у унутрашњем делу објекта који је добро изолован од хладноће. Чак и на дебелом минусу они цвркућу тако да су врло отпорни. Нису захтевни кад је храна у питању, хране се два пута дневно, јабуке, сво воће, поврће, зрневље, додајемо им витамине , Калцијум углавном“, објашњава Милан.

Додаје да папагаји брзо памте и јако су привржени власнику. Воле да се хране из руке и на тај начин се ствара веза између власника и птице. Живе у просеку 20-30 година.

„Папагаји се лежу 22-25 дана, за то време и отац и мајка леже на јајима, брига о подмлатку је заједничка. Зависно колико младих изведе толико и имамо да продамо, некад је то 4-6 јаја некад мање, зависи. Продајемо мале да би купили велике птице. Зараде ту нема све се своди на љубав. Папагаји су тражене птице, доста се купују нарочито деци као кућни љубимац“, наводи Милан.

ТопПрес

KOMENTARI