Књиговође већ годинама имају гомилање обавеза тако и сада нове мере треба да спроведемо баш ми, прочитамо, протумачимо, посаветујемо и објаснимо. Са друге стране и књиговође подлежу ограничењима која су тренутно на снази и једноставно простом рачуницом нема довољан број сати за које би се све прописане обавезе могле избршити.  Буџетским корисницима је омогућено одлагање рокова, сада и политичким партијама, док су ПУ,  НБС, Судови, ПИО фонфови редуковали рад, књиговође све и да морају то себи не могу дозволити јер рокови за привреду остају не промењени.

Апелујем на све надлежне да сагледају ситуацију и ову професију од које и директно у великој мери зависи исправно пуњење буџета, схвате и разумеју, не због хира, већ због закона физике, наводи се  у писму познате чачанске економисткиње, власнице књиговодствене агенције „Биро Конто“ и судког вештака Верице Брковић упућеном министру финансија Синиши Малом. У писму се министру додају два питања која су апсолутно нејасна:

–  Да ли порески обвезници који су исплатили зараде за 03/2020 могу користити помоћ у виду директних давања (30.000) по раднику и на који начин?

–  Да ли би књиговодствено рачуноводствена професија могла бар у овој ситуацији када су многобројна ограничења на снази имати третман какав заслужује? Наиме свима је потпуно јасно да су сви послови раније у надлежности државних институција пренети на баш овај слој нашег друштва и није спорно ја лично сам почаствована на указаном поверењу. Али у овој ситуацији када је много активности ограничено нереално је очекивати да се све пореске пријаве предају у прописаном року.  Желим да верујем да је ово само превид па стога молим за ваше изјашњење у погледу поштовања рокова у току ванредне ситуације, односно одлагање истих баш као што су одложени буџетским корисницима и политичким странкама, упитала је у свом писму власница књиговодствене агенције „Биро Конто“ Верица Брковић из Чачка.

ТопПрес/ ГЗС