foto-thinkstockfoto-thinkstock

Једночасовни штрајк и данас је одржан у фабрици „Застава оружје“. Према подацима Синдикалне организације, штрајковало је 2.000 радника. Упутили су иницијативу са захтевом председнику Републике Александру Вучићу да не потпише Закон који је Народна скупштина усвојила, а у коме се, између осталог, предвиђа и продаја дела капитала фабрике Застава оружје.

„Раднички захтеви су усмерени искључиво на поправљање неповољног материјалног положаја, побољшање тешких услова рада, као и дефинисање статуса фабрике“, кажу из Синдиката.

Састанак Надзорног одбора, руководства фабрике и Синдиката одржан је јуче. „После четворочасовних разговора није се могло доћи до излаза из постојеће ситуације зато што захтеви радника не могу бити испуњени“, наводи се у саопштењу Синдиката.

Подсетимо, оружари су штрајк, који је био прекинут на неколико дана због организације протеста испред републичке Скупштине, наставили јуче.

Писали Вучићу

У писму које је достављено председнику Вучићу истиче се да „због свог значаја и историјске димензије, као и тренутних геополитичких прилика у којима се држава Србија налази, радници фабрике су мишљења да фабрику треба до даљег сачувати као државну и да фабрика треба да буде основ и темељ будуће реиндустријализације Србије, с обзиром да је српска индустрија уништена последње две деценије потпуно промашеним концептом приватизације“.

ТопПрес/ Извор: ИнфоКГ, Јована Младеновић