Љиг – На планини Сувобор, на 848 метара надморске висине налази се врх Рајац који је име добио по томе што су за њега многи рекли да је управо „рај на земљи“. Међутим, природа нестварне лепоте позната по чувеној косидби у јулу прави је рај и за љубитеље параглајдинга, а околина Љига важи за једну од најпожељнијих за овај спорт. То показује и велики број летача из Шпаније, Београда, Рашке и Краљева који су искористили лепе мајске викенде на Рајцу како би се у небо винули параглајдерима.

„Рајац има изванредан терен за параглајдинг, а полетиште је нарочито погодно за почетнике. На полетиште је изашло више од 30 параглајдериста из земље и иностранства. Повољан ветар из правца север и северозапад и ведро небо сматрају се идеалним околностима за нашу планину, па сам и сама у двоседу са искусним летачем по први пут осетила драж овог спорта”, каже Анђела Ивановић, управник Планинарског дома где летачи најчешће одседају.

Параглајдеристи су од својих средстава купили нову станицу за мерење температуре и брзине и правца ветра, што ће знатно олакшати прикупљање неопходних метеоролошких параметара који омогућавају лакши и безбеднији лет.

„Када метео-станица буде постављена и пуштена у рад Рајац ће знатно подићи могућности не само за активне летаче, већ и за полазнике обука које параглајдеристи периодично релизују и на нашој планини. Међу инструкторима који овде често можемо да видимо је и Петар Лончар са Златибора који је летео на свим континентима и који се искључиво бави обуком летача”, истиче Анђела.

Највећи број летова изнад Рајца завршава се на самом полетишту или на почетку серпентина у Славковици, али има и изузетака. Повољани ветрови често се користе за летове до Мрчајеваца, Врњачке Бање, Прањана и места на сличним раздаљинама јер се сваки такав лет бодује и прави ранг-листа летача, али врло ретко долази и до изузетака, па се лети сатима, па чак и до Црне Горе, али то су јединствени случајеви.

ТопПрес/ РИНА