Profimedia, Profimedia,

За исламске вернике данас је почео Рамазан – месец поста, који ће трајати до 14. јуна. Верници ће се током тридесетодневног рамазанског поста уздржавати од јела, пића, лоших дела и мисли од зоре (суфура) до мрака – ифтара.

Време наступања Рамазана рачуна се по лунарном календару и сваке године се помера за 10 дана.

Пред освит зоре, тачно у 2 сата и 56 минута, верници исламске вероисповести у Новом Пазару започели су рамазански пост. Данашњи пост завршава се у 20 часова и пет минута. Време дневног поста одређено је вактијом, посебним календаром са тачно означеном сатницом која прати дужину дана. Једномесечни рамазански пост обавезан је за све здраве пунолетне муслимане.

Рамазан је Свети месец за муслимане и сматра се да је тада почела објава свете књиге Курана.

„Месец Рамазан је месец покајања, теквалука, чувања од греха. Такође је и месец богобојазности, истрајности и одрицања у име Алаха. Месец зикра и многобројних ибадета, месец Курана, месец љубави, братских сусрета, опраштања, солидарности и потпомагања“, објашњава председник Мешихата Исламске заједнице у Србији Мелвуд Дудић.

Једномесечни пост вернике не ослобађа редовних обавеза и послова али је допуштено да се они прилагођавају верским дужностима. По завршетку поста, 15. јуна слави се Рамазански Бајрам, један од два најзначајнија исламска празника.

ТопПрес/ Извор: РТС