Оптимиста сам када је реч о опоравку привреде у 2021. години, али та привреда више неће бити иста као раније, због чега ћемо морати да мењамо и пословне моделе и „терапију“ да бисмо сачували оне бизнисе који ће моћи да послују одрживо, изјавио је данас председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж у интервјуу Танјугу.

У 2021. годину Србија, по речима председника ПКС, улази спремна, са добрим стартним позицијама, очекиваним растом од пет до шест одсто према предвиђањима међународних финансијских институција и великом надом да ће вирус што пре бити под контролом.

„Велики је успех државне политике што је Србија, међу првим земљама, обезбедила почетак вакцинације већ крајем године“, оценио је Чадеж.

То је, каже, од пресудног значаја и за опоравак економије. „Јер, што пре кренете са вакцинацијом пре ћете епидемију ставити под контролу и самим тим обезбедити услове за нормално пословање и привредни раст“.

Економски гледано, Србија, по речима Чадежа, у 2021. годину не улази са лошим резултатима, стартује са очуваном економском базом, са индустријском производњом на нивоу 2019, чак и мало већом, са извозом који је пао само четири – пет одсто, са око 2,5 милијарде евра страних директних инвестиција уложених током пандемије у фабрике са најновијом технологијом.

„Стижу и добри сигнали из света, од раста берзанских индекса и цене бакра, за 25 одсто више него почетком 2020. године, до тога да је Азија, пре свега Кина, сачувала економску динамику што је важно за Европу као главног извозника на кинеско тржиште, али и за Србију која највише извози на тржиште ЕУ“, објашњава Чадеж.

Председник ПКС указује да што криза дуже траје и државе и привреда, свуда у свету, мораће да преиспитају и прилагоде и правила пословања и терапију – мере подршке корпоративном сектору да би се очували они бизниси који могу да преживе и одрживо послују.

„Очекивали смо да ће криза брзо проћи и било је важно да очувамо ликвидност привреде. Сада је важно да не уђемо у кризу солвентности, да размишљамо какви су нам закони о стечају, да нам се не догоде масовни стечајеви само зато што имамо правила која су важила у потпуно другом свету, да видимо какве су нам гарантне шеме потребне како бисмо сада јефтини новац пласирали тамо где треба, у секторе који заиста имају будућност“, нагласио је Чадеж.

Оценио је да ће се и Србија сигурно наћи пред великим стуктурним проблемом, када је реч о тржишту рада и запошљавању, јер неки сектори неће моћи да се опораве од удара короне.

„Мораћемо да реформишемо службе попут Националне службе за запошљавање, да на време реагују како бисмо људе који долазе из угрожених сектора оспособили за нове послове“, рекао је Чадеж Танјугу.

Док ће, каже, сектори, попут угоститељства и путничког саобраћаја, морати да претрпе структурне промене, логистику очекује нагла експанзија.

„Можда ће бити мање путника, али ће бити више робе која циркулише и коју смо већ навикли да купујемо онлине. Тај тренд се не може зауставити и морамо га подржати одговарајућом инфраструктуром“, навео је Чадеж.

Када је реч о конкретним мерама подршке привреди, председник ПКС указује да је важно да се у 2021. са хоризонталних мера намењених свима пређе на секторске усмерене ка најугроженијим делатностима и малим бизнисима, као и да се настави са јаким гарантним шемама да би се умањио ризик инвестирања у мала и средња предузећа.

„То је оно што Влада Србије тренутно ради. Припрема се и велики програм америчке развојне банке ДФЦ, а те мере препознале су и подржаће Европска банка за обнову и развој и Европска инвестициона банка“, рекао је Чадеж.

ТопПрес/ Извор: Танјуг