tanjug infotanjug info

Држава ће у наредном периоду посебно контролисати секторе угоститељства и туризма, пољопривреде и саобраћаја, а у циљу сузбијања сиве економије, саопштио је Савет за борбу против сиве економије.

Развој и примена софтвера „еИнспектор“, боља координација инспекција и тужилаштава у процесуирању кривичних дела у области сиве економије и смањење броја парафискалних намета, три су приоритетне мере, наводе у Савету.

На заједничкој седници владиног Координационог тела и Стручне групе за усмеравање активности на сузбијању сиве економије, одржаној данас у Влади Србије, оцењено је и да ће недавно усвојене измене Закона о пореском поступку и пореској администрацији дати позитиван ефекат у смањењу обима сиве економије.

„Према одредбама тог закона, предузећима, фирмама, компанијама ће за учињени први прекршај, уместо забране обављања делатности у трајању од седам дана, убудуће бити изрицана забрана рада од 15 дана, за поновљени прекршај 90 дана, а уколико се исти прекршај понови и трећи пут, забрана делатности трајаће до годину дана“, кажу у Савету.

На састанку је, кажу у Савету, најављено и да ће по хитном поступку бити измењен Закон о дувану, како би био сужен простор несавесним произвођачима дувана да фалсификују уговоре о легалној производњи.

ТопПрес/ Извор: Танјуг