foto - shutterstockfoto - shutterstock

Кабинет министра задуженог за демографију и популациону политику расписаће данас јавни позив за доделу бесповратних средстава локалним самоуправама за финансирање мера популационе политике.

За ову намену из буџета је обезбеђено 500 милиона динара за суфинансирање до 80 одсто укупних трошкова за мере које се односе на ублажавање економске цене подизања детета, усклађивања рада и родитељства, снижавања психолошке цене родитељства, промоцију здравља и репродуктивног здравља, борбу против неплодности, као и популациону едукацију, наводи „Политика“.

Право учешћа на конкурсу имају све општине појединачно, или више њих удружено из истог региона, које ће заједнички моћи да спроводе мере популационе политике.

Услов је да јединице локалних самоуправа већ у сопственим буџетима имају предвиђена средства за спровођењен предложених мера, да имају тело или особу задужену за питања демографије или популационе политике, као и да су предложене мере у складу са конкурсом.

Максимални износ који може бити додељен локалној самоуправи која подноси пријаву самостално до 10 милиона динара. Уколико пријаву подносе заједнички до три јединице локалне самоуправе, максимални износ је 75 милиона динара, а 100 милиона ако пријаву подносе четири или више општина из истог региона.

ТопПрес/ Извор: Танјуг