foto tanjug, MUP Srbijefoto tanjug, MUP Srbije

Деветнаеста годишњица НАТО агресије обележена је полагањем венаца на спомен-обележја страдалима током бомбардовања 1999. године широм Србије. Потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић положио је венац на спомен-плочу припадницима МУП-а, док је министар без портфеља задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић, положио венац на споменик малој Милици Ракић.

Небојша Стефановић је током полагања венца на спомен-плочу припадницима МУП-а поручио да су они дали своје животе за нашу слободу и да је наша обавеза да се увек сећамо њихове жртве.

„Данас обележавамо сећање на све припаднике Министарства унутрашњих послова који су дали своје животе за нешто што је најзначајније за Србију, нашу слободу. Ти људи су током НАТО агресије бранили своју земљу, борили се и у тој борби дали своје животе. Желим да изразим поштовање према људима који су у тим тешким данима били уз своју земљу, борили се за њу, бранили је и који су својим животима показали како се воли Србија „, рекао је Стефановић.

Истиче да је наша обавеза да се увек сећамо њихове жртве и да бринемо о њиховим породицама.

„Ми ћемо ове године подићи споменик свим палим полицајцима, јер и на тај начин желимо да им се одужимо за њихову част, поштење и за све што су урадили за грађане Србије, борећи се свакога дана за њихову безбедност и сигурност“, поручио је Стефановић.

Поповић: Косово никада неће постати члан УН

Министар без портфеља задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић, положио је венац на споменик малој Милици Ракић, погинулој у НАТО бомбардовању које је почело на данашњи дан 1999. године и поручио да Србија никада неће дати Косово и Метохију и да оно никада неће постати чланица Уједињених нација.

„Србија је спремна на разговоре са свима, али данас, 19 година после овог злочиначког бомбардовања и убијања недужних цивила и деце, поручујемо свима: Србија никада неће дати Косово и оно никада неће бити чланица УН“, рекао је Ненад Поповић.

Подсећа да је у бомбардовању Србије, НАТО убио хиљаде цивила, међу којима и децу, и нанео огромну материјалну штету која се мери десетинама милијарди евра.

„И данас се настављају притисци да Србија постане члан НАТО-а, да своје Косово и да уведемо санкције Русији. Србија неће пристати ни на какве уцене. Србија има своју владу, има свог председника. Ни председник ни влада неће подлећи никаквим притисцима“, подвукао је Поповић.

Истиче да ће Србија чувати своја традиционална пријатељства и са Русијом и са Кином, „наравно задржавајући право да са свима има искључиво коректне, добре и равноправне односе“.

Милица Ракић је имала три године, када ју је 17. априла 1999. године, током НАТО бомбардовања, погодио гелер док је била у кући у Батајници.

Поводом обележавања годишњице бомбардовања огласила се и потпредседница владе и министарака грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић која је поручила да Србија памти агресију и да се сећа својих жртава и разарања земље.

ТопПрес/ Извор: РТС, Танјуг