Топола – Сваке године иста мука! Тако би укратко објаснио свој проблем  Драган Марковић из поднорудничког села Јарменовци. Овај домаћин већ годинама са својом породицом и фамилијом живи у страху, јер брдо изнад њихових кућа у засеоку Јарменовачка река где су се скућили, полако клизи претећи да угрози неколико стамбених објеката који се налазе непосредно уз клизиште. Гомила земље и камена посебна су опасност после зимског периода, због велике количине воде која се у земљишту задржава.

„Било је доста снега тако да смо ово и очекивали јер већ више од десет  година живимо у страху од земље. То је део брда који полако клизи према нашим кућама и прети урушавањем објеката, на неколико места је земља већ дошла до самих зграда а ту је и огромна количина воде која се цеди из земље. Поред ових објеката до којих је земља стигла испод је још кућа и помоћних објеката који су такође угрожени“, рекао је за ТопПрес Драган Марковић.

Поново се покренуло клизиште у Јарменовцима, фото: приватна архива/ТопПрес

Марковић и његове комшије веома су уплашени, од активирања клизишта немају миран сан. Тврде да је из године у годину опасност све већа јер све више земљишта клизи ка објектима.

„Чишћено је до сада више пута уз помоћ општине и због  мог ангажовања, јер су ми помоћ пружале комшије и мештани. На жалост, никада се није дошло до трајног решења и сваке године у овом периоду је иста прича“, наглашава Марковић.

Иначе, дужина клизишта је око 200 метара а ширина 50.

ТопПрес

Поново се покренуло клизиште у Јарменовцима, фото: приватна архива/ТопПрес