Директор Популационог фонда УН за Србију, Џон Кенеди Мосоти, изјавио је да ће 15. новембра бити рођен осмомилијардити становник планете Земље и да ће до осамдесетих година овог века на нашој планети бити 10,4 милијарде становника.

Мосоти је навео да је светска популација порасла са седем на осам милијарди за свега 12 година, а да ће, након што достигне врхунац од 10,4 милијарде, на том броју остати до краја овог века.

„Када погледамо континенте, можемо закључити да смо до осам милијарди становника стигли пре свега захваљујући демографској експанзији Азије. Африка је дала други највећи допринос од скоро 400 милиона људи, а међу земљама су то пре свега Индија, Кина и Нигерија“, рекао је Мосоти за Политику.

Он је скренуо пажњу на чињеницу да две трећине светске популације живи у земљама са фертилитетом испод 2,1, као што је Србија, али је оценио да то не мора да буде проблем.

„Ако припремимо и успоставимо праве политике, смањење броја становника и старење неће бити проблем, већ прилика да се изгради просперитетнији свет у коме свако може да испуни свој потенцијал“, рекао је Мосоти.

Он је приметио како је од 2013. запосленост младих у Србији у порасту, али и да то истовремено није смањило њихове миграције, како унутар земље тако и ван ње.

„Решење је у стварању окружења у којем млади људи могу са сигурношћу да планирају своју будућност и слободно одлучују о свом животу, а ово укључује и одлуку о планирању породице“, сматра Мосоти.

ТопПрес/ Извор: Танјуг